Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banca de Alimente a lansat programul „Săptămâna naţională de prevenire a risipei alimentare”

O treime din alimentele planetei ajung la gunoi. Asta în timp ce peste 820 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi. Şi în Republica Moldova sunt mii de oameni la limita existenţei şi care se duc la culcare flămânzi. În ajutorul lor, vin cei de la Banca de Alimente care au lansat programul „Săptămâna naţională de prevenire a risipei alimentare”. Iniţiatorii doresc să salveze de la distrugere şi risipă tone de alimente ce pot fi redistribuite. Agenţii economici sunt îndemnaţi să devină Parteneri Salvatori.

Banca de Alimente a fost creată în urmă cu cinci luni la iniţiativa Misiunii Sociale Diaconia. Ei sunt cei care colectează alimentele cu ambalaje deteriorate sau aproape de data expirării. Acestea sunt apoi distribuite centrelor sociale pentru persoanele nevoiaşe. Deocamdată, numărul cererilor de ajutor este mai mare decât oferta.

ION BELEI, director Misiunea Socială Diaconia: Am reuşit să preluam proximativ 60 de tone de produse alimentare care au fost distribuite către 28 de parteneri, instituţii care oferă servicii sociale. Luăm tot ce este valabil ce nu prezintă pericol pentru sănătatea consumatorului. Avem foarte multă panificaţie. Avem produse premium care au fost importate şi care riscă să ajungă în termen de expirare.

Cel mai des ajung în depozit legumele şi fructele.

ION BELEI, director Misiunea Socială Diaconia: Vor ajunge sub formă de masă caldă la cei care au nevoie. De exemplu aceşti ardei. Vine perioada postuşui vor fi foarte multe ciuperci, acestea până seara vor fi negre. Cu siguranţă vor fi greu de pus în consum, dar până seara vor ajunge să fie consumate.

În acest proiect social sunt colaborări cu opt agenţi economici. Una dintre firme a oferit, doar în această lună, produse alimentare în valoare de 10 mii de lei.

OLESEA GOREA-GARIUC, reprezentant companie: Spre transportere multe dintre produse se deteriorează ambalajul sau produse care considerăm că nu reuşim să le distribuim până în termenul indicat pe ambalaj. Să nu ajungă aceste produse deşeuri şi să meargă spre distrugere să le oferim persoanelor care au nevoie.

Zilnic, mulţi oameni abia reuşesc să pună o bucată de pâine de masa. Campania de prevenire a risipei alimentare are nevoie de spijinul şi implicarea producătorilor agro-alimentari, a importatorilor şi distribuitorilor.

ION BELEI, director Misiunea Socială Diaconia: Noi nu avem statistica foametei ca atare, avem o statistică a malnutriţiei. Din experienâa noastră legată de beneficiarii pe care i-am ajutat vorbim de situaţii foarte complicate a mamelor, a copiilor cu anemie cronică, cu situaţii de malnutriţie.
Similare
RECOMANDĂRI