Banca Mondială ar putea realiza în Republica Moldova un nou proiect în sectorul termoenergetic
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banca Mondială ar putea realiza în Republica Moldova un nou proiect în sectorul termoenergetic

Programul de pregătire pentru un nou proiect în sectorul termoenergetic în Chişinău a fost discutat miercuri la întrevederea ministrului Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, cu o echipă de experţi ai Băncii Mondiale.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul ministerului, proiectul prevede îmbunătăţirea eficienţei operaţionale şi a viabilităţii financiare a SA "Termoelectrica", precum şi ameliorarea calităţii, siguranţei serviciilor de termoficare livrate locuitorilor din municipiul Chişinău. Acesta va fi realizat cu susţinerea tehnică şi financiară a Băncii Mondiale.

Proiectul prevede investiţii în valoare de $100 mil. şi are la bază trei componente principale: optimizarea generării energiei termice şi a energiei electrice, investiţii pilot în eficienţă energetică, managementul proiectului şi asistenţa tehnică.

Experţii Băncii Mondiale au precizat că prima componentă va finanţa modernizarea CET-1 şi instalarea motoarelor cu ardere internă pe gaze naturale, instalarea unui nou Sistem de Informaţii şi Management şi a Sistemului de Management Hidraulic pentru a creşte şi optimiza eficienţa producţiei de energie termică şi energie electrică de către "Termoelectrica".

"Apreciem deschiderea Băncii Mondiale de a susţine cu investiţii suplimentare Termoelectrica şi reforma generală a sectorului termoenergetic din Chişinău. Este un program intens care necesită efort şi implicare activă atât din partea Guvernului, cât şi din partea Băncii Mondiale", a menţionat Anatol Usatîi.

Programul proiectului urmează să fie aprobat la mijlocul lunii iunie 2020 de carte Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale.
Similare
RECOMANDĂRI