Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Basarabencele care îngrijesc de bătrâni în Italia sunt nemulţumite că vor putea ieşi la pensie cu patru ani mai târziu decât alte categorii profesionale

Basarabencele care îngrijesc de bătrâni în Italia, sunt nemulţumite că potrivit noii legislaţii din această ţară, vor putea ieşi la pensie numai la 67 de ani – cu patru ani mai târziu decât cei care muncesc în alte domenii. Experţii spun însă că principala îngrijorare a bandandelor trebuie să fie atingerea stagiului de muncă şi obţinerea unor salarii mai mari.

Stela Balan are 59 de ani şi este originară din raionul Cantemir. Femeia munceşte de 19 ani în Italia, iar timp de 10 ani a fost îngrijitoare. Mărturiseşte că a fi badantă nu este deloc uşor. Este o muncă istovitoare atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional.

STELA BALAN: Badantă aşa şi înseamnă, badare - a avea grijă, depinde în totalitate de tine, 24 din 24. Noi lucram şi fără sărbători, şi fără duminici, şi fără Paşti, fără Crăciun. Din partea rudelor trebuie să avem un pic de căldură omenească, respect, foarte des lipseşte. Şi aşa munca e grea, dar când rudele se comportă urât cu tine, atunci...”.

Basarabeanca e nemulţumită că în Italia vârsta de pensionare pentru îngrijitoare a crescut de la 63 la 67 de ani pentru că munca lor ar fi mai uşoară decât în alte domenii.

STELA BALAN: „La badante eu le-aş face monument, nu doar să includă în muncile grele. Vă imaginaţi când lucrezi cu o bătrâna bolnavă de Alzheimer, de la persoană la persoană diferă, dar sunt agresive, sunt care te lovesc, ţipă toată noaptea. Femeile care lucrează cu ele se îmbolnăvesc foarte, foarte repede”.

Nici salariile pe care le primesc îngrijitoarele nu sunt foarte mari. Salarii mici, înseamnă contribuţii mici şi, respectiv, o pensii mici, atrag atenţia specialiştii care-i ajută pe basarabenii întorşi acasă din Italia să-şi obţină pensiile meritate.

Experţii spun că cetăţenii care muncesc peste hotare trebuie să fie îngrijoraţi mai mult de stagiul de muncă de 20 de ani şi de mărimea salariilor primite, decât de vârsta de pensionare.

VASILE TĂRÂŢA, coordonatorul organizaţiei "ACLI Moldova": „Chiar dacă vârsta s-ar fi coborât şi ar fi rămas un stagiu de contribuţie de 20 de ani, pentru cetăţenii din Republica Moldova acest lucru nu ar fi fost văzut ca fiind avantajos, deoarece foarte multe persoane nu au acest stagiu de 20 de ani şi al doilea lucru, foarte multe persoane nu cunosc că în acest stagiu trebuie să fie contribuţii foarte mari”.

În vara anului trecut, autorităţile din Italia şi din Republica Moldova au semnat la Roma, un acord în domeniul securităţii sociale. Potrivit documentului, basarabenii care au muncit în Italia, vor beneficia de pensie din partea acestui stat la atingerea vârstei de pensionare.

Acelaşi acord prevede că până a ieşi la pensie, basarabenii vor fi asiguraţi cu un venit sub formă de prestaţii sociale în cazul unor accidente sau îmbolnăviri la locul de muncă. Italia este una dintre ţările în care sunt stabiliţi cei mai mulţi basarabeni plecaţi la muncă peste hotare.
Similare
RECOMANDĂRI