Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Basarabeni stabiliţi peste hotare, despre restricţiile impuse de autorităţi în statele în care locuiesc

Autorităţile din multe ţări europene sunt conştiente de pericolul pandemiei şi reintroduc regimul de carantină naţională sau înăspresc restricţiile la nivel regional. De săptămâna trecută, Estonia este în carantină totală, iar Italia va intra în carantina la începutul lunii viitoare. Câţiva basarabeni stabiliţi peste hotare au povestit pentru TVR Moldova din experienţa trăită acolo.

Victor Guzun a fost ambasador în Estonia şi a rămas acolo pentru afaceri. Ţara este de joi în carantină, iar restrictiile sunt dure.

VICTOR GUZUN, fost ambasador: „Vacanţa a fost prelungită până la sfârşitul acestei luni. Nicio şcoală nu funcţionează şi nu va funcţiona. Grădiniţele funcţionează, dar îşi duc copiii doar părinţii care au o necesitate stringentă. Magazinele funcţionează după un regim special. Sunt închise supermarketurile în weekend total. Restaurantele sunt închise şi poţi lua mâncare cu tine”.

Multe dintre activităţi s-au mutat în mediul on-line, iar cetăţenii au creat un parteneriat cu autorităţile.

VICTOR GUZUN, fost ambasador: „Primăriile primesc datele despre covid şi ei trimit echipamente în casele corespunzătoare pe care cetăţenii le pot găsi chiar în cutiile lor poştale. Este un mix dintre responsabilitatea cetăţenilor şi responsabilitatea statului. Pentru că doar cetăţenii sau doar autorităţile nu pot face faţă acestei crize”.

Fostul ambasador susţine că Republica Moldova are restanţe în gestionarea situaţiei de criză iar autorităţile ar trebui să inveţe din experienţa altor state. De la aplicaţiile electronice de monitorizare a pandemiei, aflate la îndemână, până la lecţiile online.

Şi Italia se pregăteşte să intre în carantină naţională de Paşte. Până atunci, importante regiuni ale ţării, sunt de azi zone roşii din cauza creşterii numărului de infectări. Într-o zonă roşie se găseşte şi basarabeanca Inga Bejenaru.

INGA BEJENARU, basarabeancă stabilită la Modena, Italia: „Avem resticţii foarte severe. Nu avem voie să circulăm dintr-un oraş în alt oraş, nu avem voie să mergem fără motiv prin oraş, totul trebuie să fie cu autocertificazione. La cumpărături are voie să meargă doar un membru al familei”.

Şi şcolile din Italia rămân închise, iar mulţi dintre angajaţi lucrează de acasă. Restricţiile sunt similare cu cele din martie anul trecut, iar cetăţenii încearcă să accepte situaţia.

INGA BEJENARU, basarabeancă stabilită la Modena, Italia: „Dacă ieşim în oraş vedem oraşul gol, pentru că chiar se fac controale. Evident că suntem afectaţi, dar suntem pozitivi. Nu putem să ne facem planuri. Trăim cu ziua de astăzi”.

În Republica Moldova încă se discută despre introducerea carantinei. Preşedintele Maia Sandu a cerut Guvernului să solicite în Parlament instituirea unei carantine generale pentru următoarele 2 săptămâni. Propunerea a fost făcută după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate iar decizia a fost criticată de mai mulţi reprezentanţi ai forţelor politice. Deşi sistemul medical este la limita supravietuirii, ei motivează că Republica Moldova nu-şi permite să blocheze activităţile economice.
Similare
RECOMANDĂRI