Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BNS. în Republica Moldova, numărul femeilor este cu puţin mai mare decât cel al bărbaţilor

În Republica Moldova sunt mai multe femei decât bărbaţi. Cele mai multe persoane cu studii superioare sunt tot femeile. În pofida acestui lucru, ele au venituri mai mici decât bărbaţii şi sunt reprezentate mai puţin în funcţiile de conducere ale statului sau în gestionarea afacerilor. Sunt datele Biroului Naţional de Statistică care a realizat un portret al femeilor din Republica Moldova

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în Republica Moldova, numărul femeilor e puţin mai mare decât al bărbaţilor. La începutul anului 2020, raportul numeric era de 100 de femei la 93 de bărbaţi.

Speranţa de viaţă la femei este mai mare. Ele trăiesc, în medie, cu 8 ani şi 3 luni mai mult decât bărbaţii.

Femeile se căsătoresc mai devreme decât bărbaţii. Vârsta medie a femeii la prima căsătorie este de 26 de ani, iar la bărbaţi de aproape 29 de ani.

Curioase sunt cifrele privind nivelul de educaţie. Femeile optează mai mult pentru învăţământul superior, şi se mândresc cu un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaţilor.

Cu toate acestea, rata de angajare a femeilor este mai mică faţă de cea a bărbaţilor. Discrepanţa pe sexe este de 7,7 p.p. în anul 2019.

Femeile câştigă însă în medie, cu 14% mai puţin decât bărbaţii. Exprimată în valoare numerică, discrepanţa este de aproximativ 1100 de lei.

În acelaşi timp, numărul bărbaţilor cu funcţii de conducere este mai mare decât al femeilor. Datele BNS, mai arată că femeile continuă să fie discriminate în ceea ce priveşte angajarea în funcţii care să le permită să ia deciziil importante.

Doar un sfert din numărul deputaţilor parlamentului Republicii Moldova sunt femei - 25 din 101. În schimb, la nivel local, ponderea femeilor alese în funcţii de conducere este ceva mai mare – de aproximativ 36%.

În altă ordine de idei, datele Biroului Naţional de Statistică arată că infecţia de COVID-19 a afectat mai mult femeile. Au suferit de Covid în jur de 30 la sută dintre femeile angajate în câmpul municii, faţă de 18,5% de cazuri înregistrate în rândul bărbaţilor care muncesc.

Până acum s-au infectat cu noul coronavirus mai multe femei decât bărbaţi, însă mortalitatea în rândul bărbaţilor este mai înaltă.
Similare
RECOMANDĂRI