Bolile aparatului circulator reprezintă prima cauză de mortalitate în Republica Moldova
Sursa foto:Foto simbol Vizualizari:

Bolile aparatului circulator reprezintă prima cauză de mortalitate în Republica Moldova

Cele mai multe persoane din Republica Moldova, 58,1%, au decedat din cauza bolilor aparatului circulator. Datele sunt oferite de către Biroul Naţional de Statistică.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, 16,5% din decese au fost provocate de tumorile maligne, fiind urmate de decesele provocate de bolile aparatului digestiv (9,1%). 6,1% din cetăţenii Republicii Moldova au murit din cauza accidentelor, intoxicaţiilor şi traumelor. Bolile aparatului respirator au fost cauza 4,2% dintre decese.

Cauzele de deces diferă în cazul femeilor şi al bărbaţilor. Prin urmare, cele mai multe femei au murit din cauza bolilor aparatului circulator. Ponderea deceselor din această cauză este de 1,3 ori mai mare decât cea a bărbaţilor.

În rândul bărbaţilor, a fost înregistrat un număr mai mare de decese cauzate de accidente, intoxicaţii şi traume, de bolile aparatului respirator şi de tumori maligne.

Cei mai mulţi dintre cetăţenii care au murit de tumori au fost din Municipiul Chişinău, Bălţi, Autonomia Găgăuză  şi Soroca. Cele mai multe decese cauzate de boli ale aparatului digestiv s-au inregistrat în Străşeni, Ungheni şi Hânceşti. Din cauza bolilor de inimă au decedat cei mai mulţi basarabeni din Briceni, Orhei, Hânceşti şi Autonomia Găgăuză.

Biroul Naţional de Statistică informează că în anul 2018 au murit 37200 de persoane, cu 432 persoane (1,2%) mai mult comparativ cu anul precedent.
Similare
RECOMANDĂRI