Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Brazii din pepinierele R. Moldova sunt pregătiţi pentru a fi scoşi la vânzare

A rămas mai puţin de o lună până la Crăciun, iar brazii din pepinierele Republicii Moldova sunt pregătiţi pentru a fi scoşi la vânzare. În acest an, preţurile sunt mai mici, chiar dacă seceta a adus pierderi mari. Reprezentanţii Moldsilva spun că îşi doresc ca cetăţenii să se bucure acasă de mirosul bradului natural. Primii brazi de Crăciun vor fi puşi în vânzare de pe 15 decembrie.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: În pepiniera din Străşeni sunt crescuţi peste 20 de mii de molizi. În acest an spre comercializare vor ajunge 16 mii. Cel mai înalt pom de crăciun are o lungime de 25 de metri şi costă în jur de 18 mii de lei. Iar pentru un brăduţ de un metru va trebui să achitaţi în mediu 50 de lei.

Înalţi sau scunzi, molizii ce vor avea rol de pom de Crăciun îşi aşteaptă cumpărătorii. Silvicultorii din Străşeni spun că fiecare client poate veni direct la pepinieră pentru a-şi alege pomul dorit. În acest an, vor fi tăiaţi puieţii plantaţi în 2012, aduşi din România şi Ucraina.

MIHAIL SCUTARU, inginer, Moldsilva: Doar cu molizii ne ocupăm, dar celelalte specii care ca pinul poate sunt şi unele întreprinderi care au şi brad adică preţurile la celelalte sunt un pic mai scăzute. Pe când la molod preţurile încep de la 35 de lei.

Reprezentanţii Agenţiei Moldsilva spun că şi-ar dori ca oamenii să opteze mai mult pentru brazi naturali, decât pentru cei artificiali. De aceea au scăzut şi preţurile.

MIHAIL SCUTARU, inginer, Moldsilva: Din cauza pandemiei instalate global deacum şi noi venim în întâmpinare, pentru ca să bucurăm atmosfera. Poate unele persoane nu îşi pot permite un pom de crăciun proaspăt.

Seceta din acest an a dus la uscarea a peste 400 de molizi ce urmau să fie vânduţi, dar şi uscarea a peste 3 mii de puieţi.

MIHAIL SCUTARU, inginer, Moldsilva: În an acesta prezenta şi era un arbore destul de sănătos. Decalajul temperaturilor, când era cald, când era răcoare noaptea, insuficienţa de precipitaţii a dus la uscarea multor exemplare. Aceştia urmează a fi tăiaţi şi depozitaâi în teren pentru a servi drept strat de humus.

Numărul brazilor scoşi la vânzare de Moldsilva în acest an este de aproape 50 de mii, la fel ca anul trecut.
Similare
RECOMANDĂRI