Calendarul de admitere la universităţi a fost unificat. Dosarele vor fi depuse online
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Calendarul de admitere la universităţi a fost unificat. Dosarele vor fi depuse online

În acest an, programul de admitere la universităţi a fost unificat. În toate instituţiile de învăţământ superior, toate etapele de admitere vor decurge în aceeaşi perioadă. S-a luat această decizie în urma unei înţelegeri dintre Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi universităţi, a precizat pentru IPN Otilia Dandara, prorector pentru activitatea didactică la Universitatea de Stat din Moldova (USM).

Începând din 27 iulie şi până pe 4 august, va avea loc depunerea online a dosarului candidatului. La 6 august vor fi anunţate rezultatele intermediare, în funcţie de locurile bugetare şi cele contra taxă. Conform programului computerizat pe care-l are universitatea, candidaţii vor fi aranjaţi în descreşterea mediei de concurs. După aceasta, candidaţii vor putea lua decizia finală care va fi confirmată prin depunerea documentelor în original, în perioada 8-10 august, scrie IPN.

Candidatul va fi considerat admis doar după depunerea actelor în original. Pentru a diminua riscurile de infectare cu COVID-19, USM va avea mai multe centre de depunere a actelor, amplasate în cinci blocuri de studii şi va elabora un grafic, invitând anumiţi candidaţi în anumite zile şi anumite ore. Rezultatele finale vor fi anunţate pe 20 august. După această dată candidatul nu va putea să-şi schimbe opţiunea.

În acest an, USM nu are programe noi nici de licenţă, nici de master. Actualmente, la USM există circa 70 de programe la licenţă, şi peste 120 de programe de master acreditate provizoriu, din care anul trecut au fost validate 65. Candidaţii pot accesa site-ul www.usm.md pentru a vedea care sunt acele programe.

Prorectorul Otilia Dandara a mai spus USM consolidează şi anul acesta Programul de motivare pentru studenţi. Universitatea, din fonduri proprii, încurajează tinerii cu rezultate foarte bune la olimpiade şi oferă burse de excelenţă de 1500 şi 2500 de lei lunar. De asemenea, există Programul Pedagogul Viitorului, ceea ce înseamnă că cei care vor opta pentru programe din domeniul ştiinţelor educaţiei vor avea parte garantat de instruire fără achitarea taxei în cazul în care nu iau un loc bugetar, precum şi cazare gratuită în cămin. Mai sunt şi bursele nominale care se acordă în situaţia în care candidaţii buni, cu foarte bune rezultate şcolare, nu reuşesc să ia un loc bugetar. În fiecare an universitatea face şi scutiri de taxe pentru candidaţii din familiile social-vulnerabile.

La această etapă, menţionează prorectorul, nu se cunosc câte locuri la buget şi câte cu taxă vor fi disponibile la USM pentru că acest lucru se decide ca rezultat al unei hotărâri a Guvernului. De obicei, acestea se prezintă instituţiilor la începutul perioadei de admitere.

Otilia Dandara nu consideră că pandemia va influenţa foarte mult numărul de studenţi care vor depune actele, pentru că 80% din aceştia sunt proaspeţii absolvenţi care, la sigur, se descurcă cu tehnologiile şi depunerea dosarului în mod electronic nu ar trebui să fie un impediment pentru studenţi.  „Probabil va fi cam acelaşi număr de candidaţi ca şi în anii precedenţi”, a adăugat Otilia Dandara.
 
Similare
RECOMANDĂRI