Când devin periculoase medicamentele pentru întărirea imunităţii la copii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Când devin periculoase medicamentele pentru întărirea imunităţii la copii

Suntem un popor al extremelor. Nu mergem la medic decât atunci când ne simţim rău, iar când ne doare ceva, ne tratăm după ureche. În sezonul răcelilor şi al gripelor, în mai toate casele părinţii încep tratamentele pentru întărirea imunităţii la copii. Un obicei periculos, spun medicii, mai ales dacă medicamentele sunt luate fără sfatul unui specialist.

Medicamentele care promit întărirea sistemului imunitar iau ochii multor oameni, care le cumpără în speranţa că vor ţine la distanţă toate bolile, mai ales acum, în apropierea sezonului rece. Medicii spun însă că sunt apă de ploaie pentru imunitate.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: Nu există posibilitatea de a creşte imunitatea apăsând un buton. De multe ori se exagerează şi se consideră că dacă luăm 1000 de vitamine ne creştem imunitatea, lucru care nu e adevărat. Acele suplimente au rolul lor, dar nu pentru a creşte imunitatea. Acest lucru este total neştiinţific.

Dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog: Nu e bine să intervin nespecific cu aşa-zisele imunostimulatoare care pot fi de diverse tipuri. Eficienţa nu este dovedită. Nu sunt studii care să ateste eficienţa lor.

Puteţi face chiar mai mult rău decât bine dacă luaţi suplimente atunci când nu este cazul, pentru că efectul poate fi unul de bumerang. Puţini oameni ştiu că imunitatea în exces este periculoasă.

Dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut: Îmi stimulează sistemul imun şi dacă le recomand pe o perioadă mai lungă de timp fie îmi perturbă sistemul imun şi pot să apară tulburări de tip autoimun, bolile autiomune şi alergii sau poate să se dezvolte dependenţa. Atunci organismul nu va mai reacţiona la aceste produse.

D. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog: Pot să apară reacţii de hipersensibilitate de tip alergic, iar ulterior după pubertate pot să apară boli autoimune şi acestea sunt consecinţe ale unei educaţii greşite a sistemului imunitar

Mituri şi realităţi despre sistemul imunitar

Cel mai mult de suferit au copiii, care sunt bombardaţi pur şi simplu cu pastile. Există acum o modă printre părinţi să ceară medicamente care stimulează imunitatea, în speranţa că nu vor răci des atunci când vor merge la grădiniţă sau şcoală. Acest lucru poate fi în defavoarea celor mici.

Dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut: Există produs care are substanţa activă extras de echinaceea, extras de propolis după care există lista celorlalţi ingredienţi: îndulcitori artificiali, aspartam sau chiar zahăr, sorbitolul, acidul citric, anumite arome, care nu sunt naturale. Toate aceste produse care conţin conservanţi, e-uri administrate copiilor pot să facă mai mult rău.

Imunitatea unui copil se formează natural, prin introducerea lui în colectivitate, la creşe, grădiniţe şi şcoli. Ca sa se dezvolte corect, are nevoie de expunerea la viruşi şi bacterii.

Dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog: Face parte din educaţia naturală şi e bine să lăsăm copiii să lupte. E normal să avem până la 6 infecţii virale pe an la copii. Nu e nimic patologic. Face parte din educaţia naturală şi e bine să lăsăm copiii să lupte. Bine, dacă acest număr depăşeşte 6-8 infecţii pe an, deja trebuie să ne adresăm specialistului ca nu cumva să fie un deficit imunologic cu care copilul se poate naşte şi să nu ştim de existenţa lui şi să facem analize specifice.

Imunitatea este, de fapt, capacitatea naturală a organismului de apărare în faţa virusurilor, microbilor şi a bacteriilor şi îşi începe dezvoltarea încă din viaţa intrauterină. Ea scade din cauza unor infecţii sau boli, cum ar fi cancerul, dar şi în urma tratamentului cu citostatice şi cortizon. În aceste situaţii, terapiile de imunizare sunt specifice şi nu trebuie luate după ureche.

Dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog: Există şi stimulare specifică: vaccinuri antibacteriene, antivirale şi anticanceroase. Imunoterapia ţintită care foloseşte anticorpi monoclonali împotriva unor molecule din cadrul celulelor canceroase şi ajută sistemul imunitar să distrugă aceste celule, dar sunt sunt structuri exrtem de bine definite. Sunt mecanisme clar stabilite.

Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă apelaţi la tratamentele naturiste fără să aveţi vreo indicaţie de la medic. Luate în exces, pe termen lung, pot avea efecte adverse.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: Se întâmplă ca pacientul să ajungă la medic pentru că are anumite reacţii adverse pentru că a luat acele mrdicamente.

Dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut: Puţină lume ştie că echinaceea nu se administrează în caz de perturbări autoimune şi alergii şi dând echinaceea unui copil sau unui adult cu alergie nu facem decât să perturbăm şi mai mult sistemul imun. Echinaceea care stimulează intens sistemul imun nu se va administra niciodată în paralel cu chimioterapia.

Dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog: Au fost citate cazuri de şoc anafilactic după echinaceea, de exemplu, şi reacţii de contact dermatite alergice sau edem sever de limbă după administrarea de propolis.

De aceea, cel mai bine vorbiţi cu un medic înainte de a lua orice medicament. Imunitatea se păstrează printr-un stil de viaţă echilibrat, cu mâncare sănătoasă, mişcare şi mai puţin stres.

Similare
RECOMANDĂRI