Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Capriciile vremii afectează sănătatea

De la minus 18 la plus 11 grade Celsius. Vom avea parte în aceste zile de schimbări bruşte de temperatură şi suntem nevoiţi să ne adaptăm foarte repede. Organismul are de suferit în urma şocurilor termice şi de aceea apar, tot mai des, virozele respiratorii. Persoanele cu afecţiuni cronice sunt cele mai vulnerabile.

Medicii spun că schimbările bruşte de temperatură afectează sistemul imunitar. Chiar şi cei mai viguroşi oameni se pot alege cu dureri de cap, stare de slăbiciune şi oboseală. Organismul este nevoit să se adapteze din mers iar cei mai sensibili sunt vârstnicii, copiii, şi cei care au probleme cardiovasculare, respiratorii sau ale articulaţiilor.

LUMINIŢA SUVEICĂ, medic: Se recomandă plimbări cât mai frecvent în special când avem lumină de zi, chiar şi la ger, dar îmbrăcaţi aşa cum trebuie. Şi cei care sunt bine organizaţi, au agendă bine pusă la punct, sunt disciplinaţi nu prea suferă aceste schimbări. Unele persoane în această perioadă ar trebui să consulte medicul de familie pentru a-şi ajusta tratamentul care-l au. 

Şi chiar dacă gerul mai pişcă de obraji, mişcarea în aer liber este benefică. 

"Cât mai mult pe jos, în fiecare dimineaţa vin fac două cercuri, 5km, mă simt bine. Chiar îmi este cald, nici nu simt frigul. Mă gândeam că-mi va fi frig şi 
m-am îmbrăcat mai gros. Mult mai bine decât nu ai practica deloc sportul. E mai uşoară adaptarea".

Medicii spun că este important să ne hidratăm şi să avem o alimentaţie echilibrată şi diversă. Trebuie să ne abţinem de la produsele de patiserie şi să alegem alimentaţia sănătoasă. 

SERGIU MUNTEANU, nutriţionist: Peştele gras, câteodată să mai consumăm şi puţină slănină, de porc, foarte mulţi nutriţionişti nu recomandă, dar dacă porcul este crescut normal, calitativ şi folosim nu maim mult de 15 grame, atunci avem sursă bună de vitamina D, acizi graşi care pot genera organismului caloriile ca să-şi menţină temperature corpului. 

Fructele şi legumele sunt şi ele binevenite. Varza murata şi măceşul au mai multă vitamina C decât citricele şi întăresc imunitatea. 

SERGIU MUNTEANU, nutritionist: Ceaiuri de diferite tipuri, nu doar verde, sau negru, ar fi bine de făcu infuzie de imbir, de măcieş. În cazul măcieşului dacă nu folosim apă clocotindă, avem şi un aport de vitamine C. Măcieşul la o sută de grame,  conţine 500 mlg de vitamina C, pe când portocale la 100 de numai 50. 

Meteorologii spun în următoarele zile vom avea temperaturi cu 10 grade mai mult decât ar fi normal. 
Similare
RECOMANDĂRI