Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ce cred cetăţenii despre noile restricţii

Deşi nu a fost impusă o carantină totală, noile restricţii îi nemulţumesc pe unii cetăţeni, asta deşi am depăşit pragul de 5 mii de morţi iar spitalele sunt pline cu bolnavi de covid. Închiderea parcurilor şi a terenurilor de sport nu e pe placul celor din Chişinău, iar interzicerea circulaţiei în intervalul orar 23:00 – 5:00 dimineaţă, pare pentru unii fără rost.

LILIA ŢURCANU, reporter TVR MOLDOVA: Cei care vor să iasă în parc pentru o plimbare sau chiar să facă sport aici, mai pot profita de acest privilegiu doar astăzi. Iar asta pentru că de mâine prezenţa în parcuri este interzisă. Decizia este valabilă până pe 30 mai.

„Nu sunt nişte restricţii bine gândite, sunt nişte restricţii impulsive. Ei în loc să promoveze lucrurile de bază, igiena personală, distanţarea socială. Ei vin şi introduc restricţii care nu au decât să înrăutăţească sănătatea populaţiei. Fără o rutină zilnică de mişcare, capacitatea organismului de autoapărare va scădea.

Aceasta este o catastrofă, pentru că mişcarea este viaţă. Noi trebuie să respirăm, să facem mişcare. Asta e şi mai rău, vom sta în casă, cu aer prost, închis, fără mişcare. Este primăvară, trebuie să ne mişcăm. Am stat toată iarna în case şi am mâncat grăsimi, trebuie să ne mişcăm, să respirăm”, spun oamenii.

Indignare mare este şi în rândul părinţilor care, de mâine, nu vor mai putea să-şi ducă copiii la terenurile de joacă.

„Oricum afară o să ieşim, în parc nu, dar afară o să ieşim. Copiilor nu poţi să le spui că azi e interzis şi nu ieşim. Nu ar fi bine să le închidă, copilul vrea în parc, vine primăvara, e cald. Vor să se plimbe, l-am luat cu tricicleta, el vrea la tobogane”.

Printre noile reguli este şi cea de închidere a unităţilor economice în cazul în care s-au încălcat măsurile de prevenire COVID-19 şi astfel se pune în pericol sănătatea publică.

ANETA ZASAVIŢCHI, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement: Cred că ar trebui să se specifice la ce încălcări ne referim. Dacă localul activează peste program, cred că există temei de închidere, dar dacă se depistează încălcări minore în care este implicat factorul uman, atunci mi se pare exagerat.

Mulţi cetăţeni cred că starea de urgenţă este mai mult o acţiune politică.

„Ne revoltăm de prostia omenească. E negândit şi asta a putut-o spune doar un om al cărui creier nu judecă aşa cum trebuie. Vor să amâne dizolvarea parlamentului. Au undeva nişte scheme care nu au reuşit să le ducă până la capăt. Au socotit şi aită le-a rămas încă două luni. Nejustificarea declararea stării, a trebuit atunci, când s-a propus, la începutul lui martie. Nu este logic.
Oamenii aceştia nu ştiu ce înseamnă politici publice, acţiuni bazate pe riscuri, nu ştiu ce înseamnă mod de viaţă sănătos. Sunt nişte aventurieri”.

Legea e lege şi trebuie respectată, iar amenzile nu sunt de loc mici  - 25 de mii de lei pentru persoane fizice şi până la 75 de mii de lei pentru persoanele juridice. În Republica Moldova s-au înregistrat, de la începutul pandemiei, peste 5 mii de decese. Au fost şi aproape 232 de mii de cazuri de infectări, iar numărul celor bolnavi este în creştere. Rata de infectare este foarte mare  - de peste 6,2 la mia de locuitori.
Similare
RECOMANDĂRI