Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cei mai mulţi dintre pensionarii din Republica Moldova trăiesc la limita existenţei

Cei mai mulţi dintre pensionarii din Republica Moldova trăiesc la limita existenţei şi şi-au pierdut şi speranţa unei vieţi mai bune. Au muncit din greu, o viaţă întreagă, acum au o pensie de mizerie care este cu mult sub pragul minim de supravieţuire. Şi dacă nu le ajung banii, sunt nevoiţi să muncească chiar şi pentru câţiva bănuţi. Chiar şi aşa, banii abia de ajung pentru pâinea cea de toate zilele.

Această bătrână din Floreşti are 70 de ani şi este nevoită să muncească zi de zi pentru că are o pensie de doar 700 de lei. Este paznic la groapa de gunoi şi petrece aproape zece ore într-un miros îngrozitor, doar pentru 1200 de lei pe lună.

„La mine pensia 700 de lei, ce să fac eu. Mie nici serviciile comunale nu îmi ajung să le achit şi de asta şi stau”, ne-a spus bătrâna.

Şi pensia Mariei Macari din satul Horjeşti, raionul Hînceşti, abia de depăşeşte o mie de lei. Bătrâna spune că viaţa e grea, iar guvernarea uită mereu de cei bătrâni.

„S-a terminat sarea azi mai răbdăm un pic şi mă duc să i-au un pachet. Eu mă duc la femeie să mă împrumut de la acela, la acela şi când am primit am dat tot, am rămas fără nici un ban. Mai mîncat şi dimineaţa şi la amiază, da acum mâncăm mai târziu ca să ne ajungă şi pe seară. Şi aşa compensaţia au tăiat-o care avea 1500,1019 numai primesc”, a spus Maria Macari.

Bătrânii de la sate trăiesc din ceea ce mai reuşesc să cultive pe lângă casă. În acest an, seceta şi grindina le-a cam stricat recolta. Preţurile mari din magazine nu sunt pentru buzunarul lor. În tinereţe au muncit mult şi erau plini de puteri, dar acum au rămas neputincioşi.

De la magazin îşi pot permit să cumpere doar strictul necesar.

Ultima majorare a pensiilor a avut loc în aprilie 2020, cu puţin peste 60 de lei. Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în Republica Moldova primesc pensii 524.858 de bătrâni. Valoarea medie a pensiei este de doar 1952 de lei. Dar mulţi dintre pensionari nu au nici măcar o mie de lei.
Similare
RECOMANDĂRI