Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Centrul La Strada a lansat o campanie socială destinată prevenirii şi combaterii violenţei în Republica Moldova

Centrul Independent La Strada a lansat astăzi o campanie socială destinată prevenirii şi combaterii violenţei în Republica Moldova. Evenimentul are la bază cele două decenii de activitate ale organizaţiei dedicate femeilor şi copiilor aflaţi în impas. Specialiştii vor astfel să atragă atenţia asupra fenomenului violenţei care a înregistrat o creştere alarmantă în Republica Moldova.

Violenţa este ca un cancer, care nu poate fi tratat, iar pandemia a agravat şi mai mult lucrurile, în Republica Moldova. Statistica arată că, anul trecut, au fost întregistrate aproape 13 mii de cazuri de violenţă în familie. La Telefonul Copilului au fost recepţionate peste 2000 de apeluri, iar profesorii şi educatorii au identificat aprope 4 mii de cazuri suspecte de abuz fizic, emoţional, neglijare, exploatare prin muncă, hărţuire sexuală şi bullying.

ELENA BOTEZATU, director, Centrul Internaţional "La Strada": „O tendinţă pe care am sesizat-o vizează copii în mediul virtual, numărul cazurilor de abuza  fost în creştere, numărul cazurilor care au fost raportate de către copii a fost triplu comparativ cu anii precedenţi. Sunt date care sunt alarmante şi ne fac să fim şi mai motivaţi să lucrăm pentru aceşti copii şi aceste femei”.

De 20 de ani, "La Strada" depune eforturi pentru a proteja şi promova drepturile femeilor şi copiilor aflaţi în impas, iar serviciile au fost adaptate necesităţilor acestora.

ELENA BOTEZATU, director, Centrul Internaţional "La Strada": „Am asistat mai mult de 500 de femei care au trecut prin experienţă de violenţă domestică şi sexuală, mai mult  de  600 de copii care au trecut prin experienţe de abuz şi exploatare sexuală. Una din priorităţile pentru următorii ani este de a diversifica serviciile pe care le acordăm pentru victimele violenţei pentru copii care au trecut prin experienţă de exploatre sexuală, servicii de raportare a materialelor de abuz sexual a copiilor."

O mare parte dintre beneficiari sunt îndrumaţi de Poliţie către specialiştii La Strada. De asemenea, multe cazuri de abuz sunt raportate Poliţiei prin intermediul liniei verzi a organizatiei.

VASILE HAREA, şef Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane: „Dumnealor prin gestionare unei linii ferbienţi a traficului, a siguranţei online recepţionează diferite cazuri care, în dependenţă de pericol sunt redirecţionate către subdiviziunile poliţieneşti. "

ANGELA PRISĂCARU, consultant, Direcţia învăţământ general: „Am reuşit împreună să facem şi să aprobăm standatele pentru un mediu online în şcoală, astfel încât şcoala să devină un mediu sigur şi prietenos pentru copil."

BRETT ROSE, directorul Biroului Justiţie Penală, Ambasada SUA la Chişinău: „Numai atunci când sociatatea civilă colaborează strâns cu autorităţile pot fi soluţionate subiecte globale. Astăzi există echipe multidisciplinare care oferă asistenţă victimelor violenţei şi asta le ajută să nu trăiască în mod repetat traumele prin care au trecut."

Astăzi, La Strada a lansat campania "Schimbarea din noi poate schimba lucrurile". S-a vernisat şi o expoziţie informativă în scuarul Ştefan Cel Mare din centrul Chişinăului.

ELENA BOTEZATU, director Centrul Internaţional "La Strada": „Uneori le este frică să apeleze la servicii, că vor fi judicate, judecaţ, iată de ce este important ca fiecare din noi să fie mai sensibili la problemle din jur, iată de ce şi sloganul campaniei la 20 de ani e "Schimbarea din noi poate schimba lucrurile." "

Centrul Internaţional La Strada a contribuit la elaborarea şi promovarea a 10 legi, 5 strategii şi planuri naţionale pentru combaterea violenţei în Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI