Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cercetătorii Universităţii Tehnice din Republica Moldova - premiaţi cu medalii de aur

Cercetătorii Universităţii Tehnice din Republica Moldova au fost distinşi cu Marele Premiul al Universităţi Tehnice din Cluj-Napoca. Ei au obţinut 19 medalii de aur şi patru de argint la Salonul Internaţional al Cercetării Ştinţifice Pro-Invent-2021. Printre inventii sunt metode de utilizare a cojilor de nuci la prepararea oţetului sau obţinerea iaurtului cu pudră de topinambur, o plantă din America, cu rădăcini sub formă de tuberculi, pentru hrana porcilor.

Oţetul cu coajă de nucă este o invenţie utilă pentru bucătărie. Inventatoarea spune că procesul de fermentare durează o lună şi jumătate iar produsul a fost medaliat cu aur.

ALINA BOŞTEAN, lector universitar, UTM: „Un oţet de culoare foarte atractivă deoare în acest timp de fermentare, este extracţia compuşilor din coajă de nucă. Aici avem un produs natural obţinut din produse naturale cu utiljarea ingredintelor naturale."

Tot cu aur a fost premiată şi metoda de fabricare a iaurtului cu pudră de topinambur. Această legumă, crescută în condiţii speciale, este adaugată şi în alimentele pentru diabeteci.

conf. univ. dr. AURICA CHERSANOVA, UTM: „Intensifică procesul de digestive, indicele glicemic în urma acestui produs este unul destul de mic care permite să categorisem la produse cu indicele scăzut. Are la baza mai multe confirmări bineficiile şi să-l înaităm producătorilor să fie produs găsit pe rafturile magazinelor.”

Cercetătorul Mihai Balan a creat o instalaţie care usucă sâmburii de struguri de două ori mai repede decât un utilaj obişnuit iar inventia a fost medaliată cu aer.

MIHAI BALAN, cercetător, UTM: „Ne-am propus să extragem seminţe de struguri ca ulterior să extragem uleiuri din ele, însă pentru a obţine de calitate seminţele trebuei prelucrate după o metodă care ificentizarea produsului, nu toate metodele asigură calitatea procesului de uscare. Aplicând microundele reducem cheltuiele per produs cu 31 de procente la aplicarea microundelor.”

O inedită metodă de uscare a fructelor a inventat si cercetătoril Vitalie Vişanu. Creaţia lui este deja este pusă în practică la o fabrică din nordul Republicii Moldova.

VITALIE VIŞANU, cercetător, UTM: „La început era doar o cutie simplă, apoi câte  un modul, ca un lego. Aţi avut şi experienţe mai puţin plăcute.? – Ca orişicare inginer, până nu încercăm ceva nou până nu punem mâna nu obţinem rezultatul. Avantajul de bază ar fi reducerea doar de uscare, primi un produs calitativ şi cun consum redus de energie.”

Multe dintre invenţiile cercetătorilor le vom putea găsi în comerţ sau în fabricile Republica Moldova. La cea de a XIX ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Invenţiilor, organizat la Cluj, au participat 50 de instituţii universitare şi au fost prezentate peste 400 de invenţii.
Similare
RECOMANDĂRI