Cetaţenii R. Moldova care au muncit în Grecia şi Italia vor putea beneficia de pensii şi indemnizaţii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cetaţenii R. Moldova care au muncit în Grecia şi Italia vor putea beneficia de pensii şi indemnizaţii

Cabinetul de miniştri a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Republica Italiană în domeniul securităţii sociale, semnat la Roma pe 18 iunie 2021 şi a Acordului în domeniul securităţii sociale cu Republica Elenă, semnat pe 8 septembrie 2021.

Documentele stabilesc un cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă pe teritoriul Republicii Italiene sau a Republicii Elene.

În baza acordurilor cu cele două ţări, persoanele îndreptăţite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaş.

Conform prevederilor stipulate, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporţional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestaţiile dobândite în statele în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

După aprobarea de către Guvern, proiectele vor fi prezentat spre examinare Preşedinţiei Republicii Moldova. Până în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 sunt aplicate cu succes. 

Similare
RECOMANDĂRI