Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc şi lucrează în străinătate trimit tot mai puţini bani acasă

Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc şi lucrează în străinătate trimit tot mai puţini bani acasă. Cel puţin asta arată o statistică a Băncii Naţionale. În primele zece luni ale anului, volumul total al transferurilor bancare a fost de peste un miliard de dolari, cu 5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Economiştii spun că una dintre cauze ar fi situaţia economică a ţărilor în care îşi au reşedinţa cei mai mulţi basarabeni.

În ultima perioadă, cei mai mulţi bani au fost trimişi acasă din Uniunea Europeană, mai exact jumătate din totalul transferurilor financiare de peste graniţe. Se înregistrează o creştere a sumelor de bani care ajung în Republica Moldova din ţări aflate în afara Uniunii Europene, în special Israel. În continuă scădere sunt însă transferurile din Federaţia Rusă.
 
Scăderea transferurilor de bani din străinătate nu ar trebui să creeze îngrijorare, spune economistul Viorel Chivriga. El crede că e vorba de un fenomen sezonier. Totuşi, reducerea constantă a aportului financiar de peste graniţe ar putea afecta, pe termen lung, economia Republicii Moldova.
 
Transferurile financiare de peste graniţe sunt în legătură strânsă şi cu fenomenul migraţiei, care e în continuă creştere.
 
Anul trecut, volumul transferurilor băneşti în ţară a depăşit 1,2 miliarde de dolari, fiind cu 5,6% mai mic decât în 2017. Maximul istoric s-a înregistrat în 2008, când cetăţenii Republicii Moldova din străinătate au trimis acasă 1,66 miliarde de dolari.
Similare
RECOMANDĂRI