Cinci membri a unui grup criminal organizat, reţinuţi pentru trafic de droguri din UE
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Cinci membri a unui grup criminal organizat, reţinuţi pentru trafic de droguri din UE

Pe parcursul ultimelor patru luni, oamenii legii au întreprins un număr important de măsuri şi acţiuni de urmărire penală pentru deconspirarea activităţii unui grup criminal şi a rolului fiecărui membru al acestuia în traficarea marijuanei de tip hidropon, cu tranzitarea României şi Republicii Moldova.

Urmare a activităţii de documentare şi măsurilor speciale de investigaţii, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), ofiţerii Direcţiei de investigaţii „Centru” a Inspectoratului Naţional de Investigaţii, cu suportul Serviciului de Informaţii şi Securitate,de comun cu ofiţerii Serviciului Vamal au percheziţionat mijloacele de transport şi domiciliile figuranţilor. În rezultat, a fost ridicată o cantitate de 8 kg de marijuana de tip hidropon, mijloace băneşti în sumă de 10 mii USD care ar proveni din activitatea criminală desfăşurată, telefoane mobile folosite la conducerea activităţii criminale, precum şi ciorne care conţin amănunte importante cu privire la etapele infracţionale şi implicarea fiecărui membru al grupului criminal.

Transportatorul drogurilor şi alţi doi participanţi au fost reţinuţi în flagrant. Ulterior, la interval de câteva ore, au fost identificate şi reţinute alte două persoane, care de fapt sunt organizatorii şi finanţatorii grupului criminal organizat.

Potrivit estimărilor, drogurile ridicate ar costa pe piaţa neagră circa un milion de lei. Acestea constituie o cantitate destul de mare, iar toate probele indică asupra intenţiei de livrare a substanţelor într-un alt stat.

Bărbaţii reţinuţi sunt cinci la număr, cu vârste cuprinse între 25 şi 43 de ani. Procurorii PCCOCS au solicitat plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a tuturor membrilor reţinuţi, luând în considerare amploarea activităţii lor infracţionale, succesul operaţiunii de documentare, reţinere şi necesitatea prevenirii eschivării de la răspundere a celor reţinuţi. Instanţa de judecată, însă, a admis parţial demersurile procurorilor, astfel încât trei membri au fost plasaţi în arest preventiv, iar alţii doi – anume cei care potrivit materialelor anchetei sunt organizatorii şi finanţatorii grupului criminal – au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Procurorii, însă, şi-au exprimat dezacordul cu privire la aplicarea măsurii arestului la domiciliu şi au contestat aceste încheieri ale Judecătoriei Chişinău, oficiul Ciocana. Acum, urmează ca magistraţii de la Curtea de Apel Chişinău să se pronunţe cu privire la aplicarea măsurii preventive în privinţa celor doi membri ai grupului criminal organizat.

Potrivit legii penale, pentru faptele comise, persoanele vinovate riscă până la 15 ani privaţiune de libertate.
Similare
RECOMANDĂRI