Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cinci persoane reţinute în cazul elicopterelor descoperite într-un hangar din satul Răculeşti au fost eliberate

Cinci din cele zece persoane reţinute acum două zile în cazul elicopterelor descoperite într-un hangar din satul Răculeşti, raionul Criuleni, au fost eliberate. Mai mult, acestea nu mai au statutul de suspect, ci de martori în cauza penală. Informaţia a fost oferită pentru TVR MOLDOVA de către ofiţerul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Emil Gaitur.

Aşa numita "fabrică de elicoptere" ar activa de aproape cinci ani, susţin oamenii legii. Tot ei mai declară că primele probe şi expertize realizate la faţa locului arată că aparatele de zbor sunt, de fapt, autentice.

„La ridicarea corpurilor delicte a fost asigurată participarea expertului în domeniul aeronauticii. Potrivit celor stabilite vizual de către expert la faţa locului, sistemele portante depistate (reductor care asigură decolarea şi aterizarea aeronavelor) au un grad înalt de similaritate cu cele autentice. Acestea erau de diferite modele, inclusiv unele foarte asemănătoare cu modelul Kamov 26 (Ka-26). De asemenea, au fost depistate mai multe motoare fabricate de diferiţi producători. În perioada imediat următoare, pe dosar vor fi numite expertize tehnico-aeronautice şi merceologice, care urmează să stabilească şi să concluzioneze asupra fiecărui element, dispozitiv, aparataj şi carcase de elicopter”, a spus EMIL GAITUR, ofiţer de presă PCCOCS.

BETA Cu alte cuvinte, elicopterele se fabricau clandestin şi urmau să fie exportate ilegal în spaţiul CSI. Procurorii mai spun că liderul afacerii este un bărbat de 54 de ani, fost angajat al unei structuri statale cu regim special, care se află acum în stânga Nistrului. Între timp, Iurie Ceban, proprietarul hangarului, respinge acuzaţiile Procuraturii.

El susţine că elicopterele nu erau destinate vânzării şi sunt doar nişte machete folosite pentru teste. Potrivit antreprenorului, orice inginer-constructor calificat poate confirma faptul că o machetă are nevoie de testări îndelungate şi de proceduri de certificare care durează mai mulţi ani. În acest caz a fost deschisă o cauză penală pentru pregătirea contrabandei cu aparate de zbor.

Persoanele vinovate riscă până la zece ani de închisoare.  
Similare
RECOMANDĂRI