Copiii şi adolescenţii, ajutaţi să identifice şi să combată abuzul în mediul online
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Copiii şi adolescenţii, ajutaţi să identifice şi să combată abuzul în mediul online

În contextul Zilei Siguranţei Online, specialiştii Centrului La Strada readuc în discuţie subiectul şantajului şi abuzului sexual online al adolescenţilor şi copiilor printr-un nou spot animat: „Nu e vina ta”. Mesajul transmis este că copiii şi adolescenţii au nevoie să fie ajutaţi să înţeleagă unde este limita dintre propriile dorinţe şi dorinţele altcuiva, propriile decizii şi presiunea, comportamentele manipulatorii ale altei persoane.

Elena Botezatu, directoare Program Copii, La Strada Moldova, spune că a implicat la realizarea produsului video şi adolescenţii. „Sperăm ca animaţia să ajungă la inimile lor, să le inspire încredere şi, mai mult ca orice, să-i facă să vorbească despre problema lor, atunci când situaţia îi depăşeşte”, a spus Elena Botezatu, citată de IPN..

Statisticele platformei siguronline.md pentru anul trecut arată că tot mai mulţi adolescenţi optează pentru relaţiile de prietenie sau romantice „crescute” în mediul online. Tendinţă este în legătură directă cu situaţia epidemiologică. Fiind lipsiţi de interacţiune vie cu prietenii şi colegii, copiii au socializat în regim virtual mai mult decât o făceau anterior. Astfel, problemele de relaţionare online cu care s-au confruntat s-au manifestat mai intens decât până acum. Acest fapt este confirmat şi de creşterea numărului adresărilor copiilor pe platforma siguronline.md faţă de anul precedent (cu 210%).

„În majoritatea cazurilor de abuz sexual săvârşite în mediul online, tocmai copiii care au trecut prin ele au fost cei care ne-au cerut ajutor. Este o diferenţă importantă, comparativ cu anii precedenţi, când cazurile de abuz erau raportate de persoane terţe, în special de prietenii sau colegii copilului. Dar este şi un semnal că adolescenţii şi copiii pot şi merită să fie ajutaţi să-şi dezvolte o cultură a consimţământului, a limitelor personale”.

Potrivit specialiştilor, copiii trebuie să vadă exemple bune de comunicare empatică, iar adulţii trebuie să le amintească că nici cea mai de încredere persoană, cu atât mai mult persoana pe care o iubeşti sau o placi, nu poate să te impună să treci peste limitele personale, neglijând semnele unei manipulări sau relaţii toxice, care creşte riscurile unui şantaj sau exploatări emoţionale, sexuale. Aceste riscuri cresc exponenţial în spaţiul virtual, unde printr-un simplu click orice informaţie privată poate deveni publică.

În acest an, campania „Ziua Siguranţei Online” este implementată de Centrul La Strada Moldova cu suportul financiar al Ambasadei Statelor Unite la Chişinău
Similare
RECOMANDĂRI