Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Copiii străzii - victime ale nepăsării în R. Moldova

Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, cere intervenţia urgentă a autorităţilor în cazul copiilor străzii. Potrivit ultimelor date, 38 de minori se află acum în evidenţa Serviciului de Asistenţă Stradală, dar pe străzi traiesc mult mai mulţi. Sistemul de protecţie a drepturilor copilului nu are mecanisme eficiente şi nu asigură respectarea drepturilor minorilor fără un adăpost, susţine Maia Bănărescu.

MAIA BĂNĂRESCU, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului: "11 iunie, când a decedat acel tânăr, cu toate că împlinise recent vârsta de 18 ani, vârsta majoratului, ultimii ani de viaţă şi i-a dus în stradă. Acest caz demonstrează că autorităţile au eşuat pe segmentul respectării dreptului copilului în situaţii de stradă".

Cei mai mulţi copiii care traiesc pe străzi sunt din familii social-vulnerabile, monoparentale, din familii în care se consumă alcool sau unde persistă violenţă. Pentru aceşti minori trebuie să se ia măsuri, în funcţie de necesităţile lor, spune Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copiilor. 

MAIA BĂNĂRESCU, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului: "Eşecul parental, atunci când nu este capacitatea părinţilor de a educa copilul şi acesta părăseşte domiciliul, eşecul activităţii autorităţilor publice locale, tutelare. Lipsa serviciilor destinate copiilor în situaţii de stradă de tip adăpost, găzduire".

În Chişinău există un singur Centru de asistenţă stradală, unde copiii străzii pot lua un prânz cald, în condiţii sanitare adecvate, şi primesc haine curate. Din păcate, acest centru funcţionează doar ziua, iar noaptea copiii se întorc în stradă. Şi în acest caz, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului crede că autorităţile pot face mai mult. 

MAIA BĂNĂRESCU, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului: "Elaborarea regulamentului de funcţionare şi standarte minime de calitate prestate de servicii sociale destinate copiilor, tip găzduire, adăpost cu funcţionare de 24 din 24".

Maia Bănărescu mai spune că, în contextul pandemiei COVID-19, toţi copiii străzii ar trebui să fie testaţi. Totodată, avocatul poporului pentru drepturile copilului solicită şi îmbunătăţirea cadrului legal pentru soluţionarea problemei minorilor care trăiesc pe străzi.

MAIA BĂNĂRESCU, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului: "Vin cu propunerea de urgenţă de organizare a dezbaterilor parlamentare, cu participarea mai multor comisii parlamentare.Fac apel şi voi face demers către prim-ministru, preşedinte a Consiliului Naţional pentru drepturile copilului, să organizeze şedinţe, în care unul dintre subiecte să fie soluţionarea problemelor ce ţin de soluţionarea drepturilor copiilor în stradă".

Din cei 38 de copii care sunt în evidenţa serviciilor de asistenţă stradală, 29 nu sunt din municipiul Chişinău.
Similare
RECOMANDĂRI