Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Copilărie printre ruine. Zeci de copii şi-au găsit adăpost în fostul Stadion Republican

Pare greu de crezut, dar chiar în centrul Chişinăului, printre ruinele de pe fostul Stadion Republican, zeci de copii şi-au găsit adăpost şi îşi duc traiul chinuit. Unii au fugit de acasă, alţii din orfelinate. Ca să reziste frigului, şi-au amenajat o locuinţă cu ferestre din carton şi paturi improvizate. Au noroc de unii oamenii care la mai aduc haine sau câte ceva de mâncare.

Stadionul Republican nu mai aduce mii de spectatori in tribune ci a devenit refugiu pentru oamenii străzii. Printre ei şi Denis. Băiatul are 23 de ani, iar după absolvirea şcolii internat a ajuns pe drumuri.

„Iarna asta, am stat toată iarna aici. Bine că n-au fost îngheţuri, nu a fost omăt mare, uite aşa cu ferestrele deschise dormeam, puteţi să filmaţi. Puneam câte un ogheal în cap să nu îngheţăm. Da, ce să-i faci, aşa-i viaţa, pe unde mai bine, pe unde mai rău”, ne-a spus Denis.

Mama lui Denis trăieşte la Criuleni, dar nu vrea să meargă la ea pentru că nu se înţeleg prea bine.

„Mama trăieşte cu alt bărbat acum şi se ceartă. Acasă ştiţi cum e, gălăgie, se bat, probleme familiare...  Nu vrei să te întorci acasă? Vreau, dar eu n-am casă, unde să mă întorc. Da, la mama? Mama are viaţa ei”, a spus Denis.

De două săptămâni acest copil a fugit de acasă şi trăieşte în clădirea ruinată. Deşi are părinţi, nu vrea să se întoarcă acasă.

Tinerii au noroc de oamenii care le mai aduc de mâncare.
 
„Problema este că sunt copii de 7,8 ani care-s fugiţi de acasă sau au alte probleme şi sunt maturi. Care-s drogaţi, care-s beţi, de 20-30 de ani. Până când eu mă înţelegeam cu ei, le dădeam mâncare, era bine, dar acum vedeţi ce se face aici. Bine, poliţia a venit i-a alungat afară şi atât, s-a terminat”, a spus Sergiu Durleştean.

Autorităţile spun că s-au autosesizat şi încearcă să soluţioneze problema acestor copii. Dar nu este totul atât de simplu.

„Încercăm să-i scoatem de aici să-i plasăm într-un centru sau în altă parte. Şi ce vă încurcă să faceţi acest lucru de fapt? Ne încurcă voinţa lor, de fapt mai mult.  MUSCA Le aducem hrană, le aducem apă şi plus la asta îi motivăm să meargă la centru creat pentru ei, la Rîşcani. Cel puţin minorii să meargă încolo, să se spele, să mănânce, să se odihnească. Vrem să-i ajutăm să aibă o şcoală”, a declarat SERGIU CIBOTARI, Asociaţia Obştească "New Hope Moldova".

În Chişinău, sunt înregistraţi 28 de copii ai străzii, iar cei mai mulţi sunt din raioane. 18 dintre ei au părinţi în viaţă sau sunt sub tutela rudelor.
 
Similare
RECOMANDĂRI