CPR: Drumurile se repară  în sate înainte de alegeri, superficial şi în mare grabă, iar unele din drumurile reparate nu rezistă nicio lună
Sursa foto:CPR: s. Mereşeni, r-l Hânceşti. 31.08.2018 Vizualizari:

CPR: Drumurile se repară în sate înainte de alegeri, superficial şi în mare grabă, iar unele din drumurile reparate nu rezistă nicio lună

Calitatea drumurilor în ţară este în continuă scădere. Coincidenţă sau nu, dar drumurile se repară în satele din Republica Moldova înainte de alegeri, superficial şi în mare grabă, iar unele din drumurile reparate nu rezistă nicio lună. Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns CPR Moldova, în cadrul unei analize a proiectului Drumuri Bune pentru Moldova, iniţiat de Guvernul Republicii Moldova acum aproximativ un an.

Potrivit CPR Moldova, programele de reabilitare a drumurilor au fost implementate în grabă în 2014 şi 2018 şi au adus mai multe beneficii antreprenorilor decât cetăţenilor: „Companiile au câştigat contracte de zeci şi sute de milioane de lei, finanţate din banii publici, dar nu au „făcut faţă” nici în ceea ce priveşte termenul de executare, nici calitatea lucrărilor. Procesul de achiziţii defectuos şi lipsa unui management adecvat al contractelor s-au soldat cu preţuri exagerate şi drumuri de calitate proastă”.

În domeniul drumurilor lipseşte controlul calităţii şi mijloacele publice nu sunt utilizate în mod eficient şi eficace. Totodată, se alocă bani publici fără a evalua impactul investiţiei sau a asigura continuitatea acesteia. Responsabilitatea de gestionare a banilor publici este delegată unor organizaţii netransparente, care nu se consideră obligate să ofere informaţiile de interes public, legate de cum şi pentru ce sunt cheltuiţi banii contribuabililor.

„Lucrările în cadrul programului nu au fost finalizate nici până la finele anului 2018, cu toate că termenul prevăzut în contracte a expirat în perioada august-octombrie 2018, în funcţie de data semnării contractului”, a mai menţionat expertul CPR.

Autorul articolului mai spune că din momentul lansării lucrărilor Programului „Drumuri bune”, locuitorii au sesizat mai multe probleme legate de calitatea proastă a „drumurilor bune”, postând materiale video şi foto pe paginele web şi reţelele sociale.

Republica Moldova se află pe ultimele poziţii ale clasamentului internaţional după calitatea drumurilor. Doar o treime din drumurile naţionale sunt calificate ca bune. Reţeaua drumurilor publice practic nu s-a extins în ultimii ani. Autorităţile responsabile fac unele intervenţii preponderent legate de întreţinerea şi reparaţia curentă a drumurilor. La repartizarea mijloacelor pentru reablitarea drumurilor, numărul de locuitori, starea actuală a drumurilor şi investiţiile anterioare nu servesc drept criteriu pentru distribuirea fondurilor.

Sursa principală de finanţare a acestor lucrări este Fondul Rutier, format circa 90 la sută din accizele pentru produsele petroliere şi taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova. Astfel, direct şi indirect costurile aferente acestor lucrări sunt acoperite de către cetăţenii RM.

Potrivit auditorilor şi experţilor, există multe nereguli, pierderi şi riscuri de fraudă în gestionarea fondurilor publice destinate drumurilor. Distribuirea neregulamentară şi utilizarea ineficientă a Fondului Rutier în ultimii ani a rezultat în starea tot mai prostă a drumurilor naţionale, iar situaţia drumurilor locale este şi mai nesatisfăcătoare. Reparaţia drumurilor, atât la nivel naţional, cât şi cel local nu are un caracter sistemic, alocarea mijloacelor se face în mod netransparent, discriminatoriu, iar investiţii la scară largă se fac o dată la patru ani, care, întâmplator sau nu, precedă alegerile parlamentare şi locale.

Raportare falsă a progresului lucrărilor. Unele lucrări raportate ca finalizate erau în proces de executare, altele nu erau începute. Tehnica, materialele sau reprezentanţi ai antreprenorului nu au fost identificaţi la faţa locului.


Foto. satul Mereşeni, raionul Hânceşti. 31.08.2018


Foto. satul Mereşeni, raionul Hânceşti. 31.08.2018


Foto. satul Tigheci, raionul Leova, 31.08.2018

Articolul integral îl puteţi citi aici.

Similare
RECOMANDĂRI