Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Creştinii de rit vechi s-au pregătit pentru masa de Crăciun, sărbătoare pe care o marchează pe 7 ianuarie

După o lungă perioadă de post, creştinii de rit vechi s-au pregătit pentru masa de Crăciun, sărbătoare pe care o marchează pe 7 ianuarie. În ajunul acestei sărbători, gospodinele nu au nici un pic de răgaz. Prepară diferite bucate ca masa să fie îmbelşugată.

Gospodinele spun că ziua de ajun e foarte importantă şi are tradiţiile sale care trebuie respectate. 

ALEXANDRA ROŞCA: "Noi preţuim foarte mult această sărbătoare, căutăm să mergem după porunci le domnului nostru Iisus Hristos.Toate gospodinele în aceatsă zi pregătesc mese de post, căci în toate satele preotul parohiei locale merge pe la fiecare casă cu vestea Naşterii Mântuitorului şi bineucvântează masa cu cele 12 feluri de bucate. Pentru cei 12 apostoli. Principalul din masa aceasta este colacul, vinul şi coliva. Pâine şi vinul simbolizează trupul şi sângele mântuitorului".

Alexandra Roşca a pregătit bucate din fructe şi legume culese din propria-i grădină.

ALEXANDRA ROŞCA: "Anul acesta a crescut foarte frumos bostanul, cartofii. Este un fel de mulţumire Domnului pentru roadele strânse din puterea lui Dumnezeu". 

La masa de Crăciun, ingredientul de bază este carnea, iar gospodinele pregătesc bucatele după reţete păstrate din moşi-strămoşi.

IULIA HAIDĂU: "La această masă noi pregătim bucatele pentru ziua de mâine, pentru sărbătoarea cea mai însemnată a anului. Fiecare creştin s-a pregătit minuţios şi ne-am pregătit şi noi.Bucatele noastre tradiţionale sunt piftia, zis în popor răcitura, sarmalele, clătitele, avem o raţă pe care am umplut-o şi am presătit-o s-o dăm la cuptor, am copt ieri pâinică, colăcei, crăciunei, prăjituri".

Şi pentru ca lucrul să meargă mai cu spor, gospodinele mai cântă câte un colind.

ELENA GRINCU şef, Centrul de Cultură, Pîrliţa: "Am apucat datina creştină de la buncia mea Elena, căreia îi port numele, să sărbătorim frumos, în sânul fmailiei, cu colinde. Astăzi membrii Formaţiei "Pîrlăţeanca" au venit la casa mamei să pregătim bucate, să ne pregătim spiritual şi trupeşte de această minune-sărbătoare".

Gospodinele spun că pentru ca bucatele de pe masa de sărbătoare să fie gustoase e nevoie ingrediente speciale.

MARIA FUSU: "Mai adăugăm răbdare, multă dragoste, ca să iasă clătitele bine şi foarte bine".

Bucatele alese vor întregi atmosfera de Crăciun, sărbătoare care înseamnă mai presus de toate multă bucurie, pace şi armonie în case şi în familii. 
Similare
RECOMANDĂRI