Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul bolnavilor, numit şi Pintilie Călătorul. În popor se mai spune că din această zi, vara începe, treptat, să cedeze locul toamnei.

Astăzi, în biserici au fost de dimineaţă oficiate slujbe de pomenire, scrie Moldpres.

Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai Bisericii lui Hristos. Pomenit în data de 9 august, acest sfânt este adesea numit "doctor fără de arginţi", arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi şi s-a mulţumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui şi nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu şi era originar din cetatea Nicomidiei. El a văzut lumina zilei în anul 284, dintr-un tată păgân, senator la curtea împăratului, şi o mamă creştină. Primul său nume a fost "Pantoleon", adică "cel în toate puternic ca un leu". A terminat cu succes Şcoala de Medicină la Nicomidia. Mai apoi, tânărul Pantelimon a fost încredinţat spre ucenicie medicului Eufrosin. Dobândind multe cunoştinţe şi o înţelepciune aleasă, el a fost remarcat de împărat, care l-a şi ales drept medic al său.

Mai târziu, pentru credinţa sa, Pantelimon a fost decapitat de către medici păgâni. Legenda spune că din rănile mucenicului curgea sânge şi lapte, iar măslinul de care fusese legat, a dat roade nemaivăzute. Aruncat în flăcări, corpul său a rămas intact. Sfântul Pantelimon este considerat protectorul medicilor, tămăduitorul şi ocrotitorul ostaşilor. În această zi, vracii îşi culeg ierburile de leac.

Moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost duse în mai multe ţări, iar capul lui este păstrat la Mănăstirea Rusicon de pe Muntele Athos din Grecia.

Similare
RECOMANDĂRI