CSE a dispus un şir de măsuri pentru facilitarea procesului de gestionare a crizei refugiaţilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CSE a dispus un şir de măsuri pentru facilitarea procesului de gestionare a crizei refugiaţilor

Un şir de măsuri menite să contribuie la o gestionare mai eficientă a crizei refugiaţilor, a fost adoptate în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, prezidate de prim-ministra Natalia Gavriliţa

Astfel, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va putea achiziţiona servicii de asigurare a funcţionalităţii Centrelor de plasament pentru refugiaţi, prin utilizarea unei procedure simplificate de achiziţii publice. O asemenea procedură se va aplica şi în cazul contractării serviciilor de broker vamal, în scopul gestionării depozitelor de bunuri provenite din ajutoarele umanitare şi donaţii.

De asemenea, în scopul monitorizării eficiente a loturilor de ajutoare umanitare recepţionate, CSE a decis să reducă termenul de raportare privind distribuirea acestora. Potrivit modificărilor, raportul privind distribuirea ajutoarelor destinate gestionării crizei refugiaţilor va fi prezentat în termen de 15 zile lucrătoare, şi nu 60, cum era până în prezent.

Totodată, membrii CSE au hotărât să aloce, suplimentar, ministerului Educaţiei şi Cercetării din fondul de intervenţie al Guvernului, mijloace financiare în sumă de 322,2 mii lei. Banii vor fi utilizaţi pentru acoperirea costurilor de funcţionare a Centrelor de plasament temporar pentru refugiaţi, aflate în subordinea instituţiei.

Totodată, a fost aprobat cadrul privind activităţile operative desfăşurate de Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă în Republica Moldova. Astfel, se permite introducerea şi scoaterea bunurilor necesare pentru activitatea Agenţiei în Republica Moldova fără aplicarea interdicţiilor şi restricţiilor.

Pe perioada stării de urgenţă, raporturile de serviciu în cadrul sistemului instituţiilor penitenciare, vor putea fi încetate. Deciziile, de asemenea, se regăsesc în textul Dispoziţiei CSE, aprobate astăzi.
Similare
RECOMANDĂRI