Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Curtea Constituţională a decis: Limba rusă nu va avea statut special în R. Moldova

Curtea Constituţională a anulat legea care oferea limbii ruse statut special pe teritoriul Republicii Moldova. Magistraţii au declarat neconstituţională legea votată luna trecută de deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor, şi contestată de mai mulţi parlamentari.

DOMNICA MANOLE, preşedinte Curtea Constituţională: Se admit sesizările... se declară neconstituţională.
Magistraţii au amintit că limba română este vorbită de aproape 80 la sută din populaţia Republicii Moldova, şi au precizat că tratamentul preferenţial pentru limba rusă contravine Constituţiei.

DOMNICA MANOLE, preşedinte Curtea Constituţională: Curtea s-a raportat în primul rând la Art.13 din Constituţie... limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
Curtea Constituţională a pronunţat verdictul după trei ore de deliberări.
Mai devreme au fost audiaţi deputaţii care au contestat legea - Octavian Ţîcu, Dinu Plîngău şi Maria Ciobanu, dar şi cei care au apărat-o  - ministrul în exerciţiu al Justiţiei şi deputatul Vasile Bolea.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: Prin aceasta se face atac la limba rusă după cum a menţionat şi reprezentanţii Guvernului.
OCTAVIAN ŢÎCU, deputat: În condiţiile în care limba rusă va deveni o limbă de comunicare, care vor fi mecanismele care vor asigura învăţarea limbii române de către minorităţile etnice.
Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova prevede că, la solicitarea cetăţenilor, funcţionarii publici trebuie să le asigure cetăţenilor traducerea informaţiilor în limba rusă, să primească cereri şi să vorbească în limba rusă. Legea a fost criticată şi de Centrul Naţional Anticorupţie, care a numit-o drept un pericol iminent pentru bazele fundamentale ale statului.


 
Similare
RECOMANDĂRI