Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De astăzi, creştinii ortodocşi de stil vechi intră în postul Crăciunului

De astăzi, creştinii ortodocşi de stil vechi intră în postul Crăciunului. Pe lângă regimul alimentar strict, preoţii spun că este o bună perioadă de introspecţie. Şi nutriţioniştii vin cu sfaturi şi recomandă respectarea unui aport caloric şi proteic corespunzător.

Sunt categorii de persoane care poti fi exceptate de la post. Totul este individual, iar regimul se discută separat de fiecare credincios cu duhovnicul său.

VASILE BURDUJAN, preot: „O însemnătate foarte mare o are Naşterea Mîntuitorului şi noi ne pregătim pentru această mare sărbătoare. A posti înseamnă nu doar să ne abţinem de la mâncare, să nu bem, şă nu fumăm. Trebuie să ne abţinem de la toate, cu simţirile noastre, gândurile noastre”.

Nutriţioniştii spun că mulţi greşesc că renunţă la alimente sănătoare şi consumă prea mult produse de patiserie. Este esenţial respectarea unei alimentaţii diversificate.

SERGIU MUNTEANU, medic nutriţionist: „Se consumă prea mult carbohidraţi şi nu se atrage atenţia că în perioada postului alimentaţia principală, baza alimentaţiei, trebuie să fie legumele, totuşi. - Cum asigurăm aportul de proteine? - Proteinele le asigurăm cu ajutorul boboaselor. de exemplu, nu doar soia este baza de alimentaţie ca sursă de proteine, dar să fie neapărat şi bobul, năutul, fasolea, toate din categoria aceasta”.

În perioada celor 40 de zile de post sunt mai multe dezlegări la peşte. Postul se încheie în ajunul Crăciunului pe stil vechi, adică pe 6 ianuarie 2022.
 
Similare
RECOMANDĂRI