Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De astăzi, intră în vigoare noile restricţii aprobate de CNESP, printre care şi obligativitatea prezentării certificatul COVID-19 în HoReCa

De astăzi, intră în vigoare noile restricţii aprobate de Comisia de Sănătate Publică, printre care şi obligativitatea de a prezenta certificatul Covid-19 în unităţile de alimentaţie publică, în sălile de spectacol sau în cele de sport, dar şi la evenimentele private, cum ar fi nunţile şi cumetriile. Cei care nu sunt vaccinaţi trebuie să aibă test negativ la Covid sau o adeverinţă care confirmă prezenţa anticorpilor. Tot de astăzi studenţii învaţă doar în regim online.

Toţi cei care merg la restaurant, teatru, săli de sport sau la ceremonii sunt obligaţi să aibă certificat de vaccinare anticovid, test negativ sau adeverinţă care demonstrează prezenţa anticorpilor. Însă deocamdată, administratorii localurilor spun că nu ştiu cum să pună în practică deciziile autorităţilor.

ANETA ZASAVIŢCHI, preşedintele Asociaţiei MĂR: „Atâta timp cît nu există mecanisme, nu există explicaţii pentru nimeni din aceste părţi implicate noi de fapt riscăm în faţa controlorilor cu o sancţiune nu din rea intenţie, ci pur şi simplu din neştiinţă. Ce facem cu acele unităţi de alimentaţie publică de tip cantină bufet unde e principiul autoservicii.”

Mai mult, patronii localurilor sunt îngrijoraţi deoarece riscă sancţiuni pentru deservirea unor clienţi care ar putea prezenta certificate de vaccinare false.

ANETA ZASAVIŢCHI, preşedintele Asociaţiei MĂR: „Veridicitatea, autenticitatea acestui certificat covid nu ţine de competenţa noastră. Noi nu putem avea acces la date cu caracter personal pentru că nu suntem operatori şi riscăm să fim sancţionaţi.”

Majoritatea clienţilor care au venit la acest local au stat la terasă, dar nu li s-a cerut să prezinte vreun document din cele prevăzute în dispoziţia CNESP. Premierul Natalia Gavriliţa a îndemnat aseară cetăţenii să respecte noile restricţii impuse de autorităţi. Şeful executivului a anunţat că în prezent se creează o aplicaţie de citire a codului QR de pe certificatele anticovid care va simplifica procedura de verificare a persoanelor imunizate.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Această verificare este în responsabilitatea angajatorului sau organizatorului şi evident că pot fi aplicate sancţiuni în limita, în cadrul juridic existent. Îndemnul meu este să nu aşteptăm sancţiuni pentru că statul nu poate fi în fiecare restaurant, în fiecare zi la fiecare oră şi să stea cu bâta. ”

Tot de astăzi, studenţii universităţilor şi şcolilor profesionale vor învăţa în regim online. La Universitatea de Stat din Moldova doar seminarele şi orele de laborator se vor face cu prezenţă fizică a studenţilor. Prorectorul universităţii precizează că 80 la sută dintre profesori sunt vaccinaţi, însă rata de imunizare a studenţilor e de doar 30 la sută.

prof. OTILIA DANDARA, prorector USM: „Toate cursurile teoretice vor fi realizate online, deoarece aici sunt serii şi atunci în majoritatea cazurilor nu am putea să asigurăm o distanţă de un metru în sălile de curs. Activităţile practice vor fi desfăşurate în sălile de curs cu respectarea tuturor normelor.”

Astăzi, la orele de laborator, studenţii de la Facultatea de Chimie au purtat măşti de protecţie. Cei mai mulţi studenţi vaccinaţi sunt la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testimiţeanu". Peste 90 la sută dintre ei sunt imunizaţi, dar chiar şi aşa, vor învăţa deocamdată de la distanţă.

SILVIA STRATULAT, şef, Departament USMF "Nicolae Testemiţanu": „Ca exepţie vor fi studenţii medicinişti de la anul 6 şi cei care fac o stagiere clinică. Ei vor continua stagiul clinic şi studenţii care pe un orar elaborat din timp se vor instrui în centru de simulare al universităţii.”

Noile restricţii sunt o măsură necesară având in vedere că în ultimele zile numărul de infectări a fost în medie de 1500, iar cel al deceselor de 20. Ieri a murit din cauza complicaţiilor provocate de noul coronavirus şi un tânăr de doar 19 ani.
Similare
RECOMANDĂRI