Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De la începutul războiului, 80 de femei refugiate din Ucraina au născut în Republica Moldova. Alte 1700 sunt însărcinate. Cine şi ce fel de ajutoare umanitare le oferă

De la începutul războiul, 80 de femei refugiate din Ucraina au născut în Republica Moldova. Alte 1700 sunt însărcinate. Din acest motiv, Guvernul Statelor Unite şi Fondul ONU pentru Populaţie a oferit un ajutor umanitar constrând din peste zece tone de medicamente şi dispozitive medicale. De acest ajutor pot beneficia şi cetăţenii Republicii Moldova.

Potrivit estimărilor ONU, doar în următoarele trei luni urmează să nască în Republica Moldova aproape 600 de femei refugiate din Ucraina. Alte aproape 25 de mii de sunt de vârsta reproductivă. Pentru face faţă provocărilor, Republica Moldova va benefica de un ajutor prin dotarea a şapte maternităţi. Fondul ONU va acoperi şi toate cheltuielele legate de serviciile medicale în perioada sarcinii dar şi cele sănătate sexuală. A fost deja încheiat un acord cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Excelenţa Sa KENT LOGSDON, ambasador SUA în Republica Moldova: "Din moment ce Rusia a invadat la scară largă Ucraina, practic întreaga lume şi-a deschis braţele către poporul ucrainean. Ştim că aceste truse vor ajuta să protejăm refugiaţii, preponderent femei şi copii şi vom ajuta la menţinerea sănătăţii şi demnităţii lor."

Cele peste zece tone de echipamente medicale vor fi distribuite în toate raioanele Republicii Moldova şi vor acoperi necesarul serviciilor de sănătate reproductivă pentru 450 de mii de persoane. Se vor face şi  instruiri pentru specialişti.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii, Republica Moldova: "Va fi cu o povara mai mica pentur sistemul nostru de sănătate iar ulterior dumnealor vor veni şi cu alte echipamente despre care am discutat."

În Republica Moldova, toate femeile gravide, adulţii şi tinerii refugiaţi beneficază gratuit de îngrijiri medicale.
Similare
RECOMANDĂRI