Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

De Paştele Blajinilor, la Chişinău, au fost comemorate marile personalităţi ale culturii basarabene

De Paştele Blajinilor, la Chişinău, au fost comemorate şi o parte dintre marile personalităţi ale culturii basarabene. Memoria celor care nu mai sunt astăzi în viaţă, dar au rămas în eternitate prin creaţia lor, a fost evocată de către rude şi admiratori la Cimitirul Central de pe strada Armenească.

Au trecut aproape trei decenii de la moartea regretaţilor interpreţi Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. La mormântul artiştilor din Cimitirul Central au venit azi rudele pentru a cinsti memoria.

EUGENIA MARIN, mama Doinei Aldea-Teodorovici: „Venim să-i pomenim, să ne aducem aminte de ei, chiar dacă ei mereu sunt în sufletele şi inimile noastre. Nu este seară ca să nu-i visez şi mulţi mă întreabă cum matale îi visez, dar noi nu. Cred că eu sunt tot timpul cu ei”.

CRISTI ALDEA-TEODOROVICI, fiul soţilor Teodorovici: „Mai ales în aceste timpuri grele, sperăm că de acolo de sus, ne vor ajuta să nu intrăm şi noi în acest calvar care se întâmplă cu vecinii noştri şi poate vor ajuta încă o dată, pe lângă perioada anilor 90, inimile noastre să bată în acelaşi rimt cu cei de peste Prut”.

La intrarea în cimitir, este mormântul marelui scriitor Grigore Vieru. Monumentul funerar străjuieşte alee principală iar cei ce trec prin preajmă nu au cum să nu aducă un pios omagiu regretatului poet. Grigore Vieru este viu în memoria românilor mai ales prin creaţia sa.

ANDREI FURCULIŢĂ, prieten: „Cu Grigore Vieru am avut o întâmplare, noi contactam des, el mergea prin parcul Ştefan cel Mare. Eu zic – nene Grig, bună ziua. Aşa, întreabă-mă acum. Bună ziua. Mi-a venit o idee şi le-am pus pe hartie, pe urmă o să dezvolt. Aşa scrii matale? Da, anume aşa”.

Nu a fost uitat nici mormântul lui Nicolae Dabija, unde a fost săvârşită o slujbă religioasă pentru cinstirea memoriei scriitorului.

Pr. IOAN CIUNTU, paroh, Biserica Sf. Teodora de la Sihla: „Aici, în acest cimitir, avem o atâta lume deosebită, atâta materie cenuşie din care creşte firul de iarbă”.

Nicolae Dabija cu care am fost localnici, eu şi tatăl meu am slujit acolo. Am fost într-o legătură temeinică de o jumătate de secol. Am împărţit bucurii şi necazuri ale vieţii.

Paştele Blajinilor este încă un moment de comemorare şi pentru compozitorul şi interpretul Mihai Dolgan.

LIDIA BOTEZATU, soţia: „Am venit să-i spunem Hristos a Înviat lui Mihai Dolgan. Am venit cu familia, cu toţii. Ne lipseşte mult”.

RADU DOLGAN, fiul: „Tatăl meu este în permanenţă cu mine, cu noi. Noi îl simţim mai ales în scenă când sîntem. Vorbim cu el, discutăm cu el, cântăm cu el. Mai ales cântăm”.

Potrivit tradiţiei, de Paştele Blajinilor, la morminte se aduce tămâie, lumânări, flori, ouă roşii şi cozonac. Pâinea simbolizează trupul lui Hristos, iar culorea roşie, sângele vărsat pe Cruce de Mântuitorul Isus.
Similare
RECOMANDĂRI