Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De Ziua Globală a Reciclării, EcoDigital a lansat un proiect care are ca scop reducerea cantităţii de deşeuri electronice

Reducerea poluării cu deşeuri electronice este una din cele mai mari preocupări ecologice la nivel mondial. De Ziua Globală a Reciclării, organizaţia non-guvernamentală EcoDigital, din Republica Moldova, a lansat un proiect care are ca scop reducerea cantităţii de deşeuri şi sporirea nivelului de conştientizare a populaţiei.

Cantitatea anuală de deseuri electronice în Republica Moldova, în perioada 2009-2019, a crescut cu 380 %, adică peste 14 mii de tone. Proiectul lansat recent a fost conceput ca o continuitate a proiectului "Oraş curat cu e-Deşeu reciclat", implementat în perioada 2018-2020.

SINCRON ROMAN BAHNARU, director Asociaţia EcoDigital: „Proiectul are drept scop gestionarea corectă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice prin realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Cel mai negativ influenţează asupra sănătăţii diferite substanţe din ele. Care asupra creierului, care gâtului, pielii, organelor interne”.

Potrivit statisticii, în Republica Moldova, gradul de reciclare a deşeurilor electronice este de sub 10 la sută.

DENIS PAREA, coordonator program GEF: „Anul trecut a generat aproximativ 4,2 kg pe locuitor sau aproximativ 15 mii de tone pe ţară. Vorbesc aici de deşeurile electrice şi electronice. Împreună cu partenerul proiectului MoldRec aproximativ 70 de tone de DEEE-uri au fost exportate în România spre reciclare”.

În gospodăriile cetăţenilor se depozitează telefoane mobile, frigidere, maşini de spălat, televizoare, calculatoare sau imprimante. Oamenii le păstrează un timp apoi le aruncă la gunoi. Proiect tocmai asta işi propune să evite acumulările de gunoi să sporească reciclarea şi colectarea selectivă. Iniţiativa este promovată pe larg în Uniunea Europeană. În Republica Moldova sunt 128 de puncte de colectare, iar coordonatorii proiectului şi-au propus să ajungă la 200.

RODICA RUSU, reprezentant Colegiul de Ecologie: „Prin aceste săli elevii să înţeleagă ce intră în componenţa acestui dispozitiv sau echipament electric şi electronic, astfel să aprecieze valoarea acestor elemente componente. Să identifice care pot fi reciclate”.

Datele statistice internaţionale arată că, la nivel global, în 2019, au fost generate 55 de milioane de tone de deseuri electronice, peste 7 kg pentru fiecare om al planetei.
Similare
RECOMANDĂRI