Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Decizii fără precedent luate de autorităţile sanitare. Cinci maternităţi din nordul R. Moldova au fost închise

Decizii fără precedent luate de autorităţile sanitare. Cinci maternităţi din nordul Republicii Moldova au fost închise din cauza numărului mic de naşteri, dar şi a lipsei cadrelor medicale. În unele dintre ele, nu se înregistra nicio naştere, zile la rând. Acum, femeile însărcinate din raioanele rămase fără maternităţi, sunt transferate la spitalele raionale din Edineţ şi Bălţi.

În timp ce pacientele sunt nemulţumite pentru că vor trebui să parcurgă distanţe mari pentru a-şi aduce pe lume pruncii, autorităţile spun că migraţia şi lipsa medicilor şi-a spus cuvântul.Raioanele care au rămas fără maternităţi, printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii sunt Ocniţa, Briceni, Donduşeni, Glodeni şi Făleşti.

Aici, conform declaraţiilor oficiale, activitatea secţiilor era fără rost: nu erau nici moaşe, nici medici şi nici femei însărcinate care să vină să nască. De exemplu, la maternitatea din Făleşti, pe parcursul anului 2021, au venit pe lume doar 264 de copii.

GHEORGHE BRÎNZA, directorul Spitalului Raional Glodeni: „Maternitatea la noi a fost închisă de la data de unu decembrie, motivul fiind lipsa medicilor. Ori o secţie de maternitate nu poate să activeze doar cu moaşe şi infermiere, fără neonatolog, fără obstetricieni-ginecologi."

NICOLAE URSU, directorul Spitalului Raional Râşcani: „În anul 2021 noi am avut 254 de naşteri. 00.57 MUSCA 01.00 Iese mai puţin, vedeţi şi dumneavoastră, de o naştere pe zi. Asta, în primul rând, se resfrânge şi la calitatea actului medical, şi la competenţa profesională a specialiştilor."

Pe cât de obiective sunt argumentele în opinia autorităţilor, pe atât de justificate sunt şi nemulţumirile oamenilor. Acum, femeile însărcinate din aceste raioane, vor trebui să nască sau la maternitatea din Bălţi sau la cea din Edineţ. Asta înseamnă că dacă vor fi transferate din Donduşeni, Briceni, Ocniţa la Bălţi, vor avea de parcurs distanţe lungi de peste o oră şi jumătate.

„Foarte rău, îmi pare. - De ce? - Pentru că aici este aproape, la Bălţi este departe, mai ales dacă vine cineva dintr-un sat mai îndepărtat, este greu.”

„Până la Bălţi este mult de mers şi femeile pot să nască pe drum, pot să nască acasă.”

„Este o problemă, fiindcă e foarte greu pentru persoana însărcinată să plece tocmai la Bălţi. Toţi pleacă peste hotare. Asta e problema. Lipsa de cadre.” 

La Bălţi, sunt în toi lucrările de amenajare a unui centru de perinatologie modern, în care s-au investit 14 milioane de lei, bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii.

ALA CONDREA, vicedirector, Spitalul Clinic Bălţi: „ Capacitatea Centrului Perinatologic Bălţi este de peste 2500 naşteri pe an. Noi putem să ne organizăm activitatea de peste 4000 – 4500 de naşteri în cazul în care ele vor fi. 04:59 musca 05:21 Numărul de paturi va fi mărit cu săli de naşteri, cu aer condiţionat, cu toate condiţiile conform standardelor centrului perinatal, în aşa mod ca mamele să nască în condiţii bune şi copilaşul care vine pe lume la fel.”

Potrivit autorităţilor, alte 20 de maternităţi din toată Republica Moldova urmează să fie închise, în scurt timp, cauzele fiind aceleaşi.
Similare
RECOMANDĂRI