Democraţie marca regim separatist. Autorităţile de la Tiraspol au modificat legislaţia locală pentru a închide un ziar incomod
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Democraţie marca regim separatist. Autorităţile de la Tiraspol au modificat legislaţia locală pentru a închide un ziar incomod

Ziarul „Profsoiuznîe vesti” din stânga Nistrului şi-a încetat activitatea. Proprietara ziarului şi redactoarea-şefă, Ludmila Covali, crede că autorităţile de la Tiraspol s-au răzbunat împotriva ei pentru că publicaţia nu a susţinut actuala putere la ultimele alegeri.

Într-o postare recentă apărută pe o reţea de socializare, Ludmila Covali îşi ia rămas bun de la cititori, după 25 de ani pe care i-a dedicat ziarului „Profsoiuznîe vesti” din Tiraspol. Potrivit ei, semnificativ este nu doar faptul că ziarul a fost închis, dar şi modalitatea prin care s-a făcut acest lucru.

Jurnalista a relatat pentru Media-azi.md că Federaţia Sindicatelor din stânga Nistrului a venit cu o iniţiativă legislativă privind interzicerea utilizării în denumirea publicaţiei a cuvântului sindicat şi derivatele acestuia. Astfel că, la sfârşitul anului 2017, autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au modificat legislaţia locală, obligând organizaţiile care vor dori să utilizeze în denumirea lor cuvântul sindicat să ceară acordul Federaţiei Sindicatelor. „Noi ne-am adresat, pe 29 ianuarie curent, pentru a obţine această permisiune, dar am fost refuzaţi. Pe data de 2 februarie, Consiliul Federaţiei Sindicatelor a votat împotriva oferirii dreptului de a utiliza cuvântul sindicat pentru ziarul nostru şi astfel a semnat sentinţa  de condamnare a redacţiei”, a afirmat redactoarea-şefă a ziarului „Profsoiuznîe vesti”.

Covali susţine că problemele au apărut imediat după ce alegerile au fost câştigate de actuala putere. Potrivit ei, a doua zi după alegeri a fost somată să părăsească redacţia acestui ziar, iar presiunile au apărut din cauza atitudinii critice pe care publicaţia a manifestat-o în adresa puterii locale de-a lungul anilor. Totodată, jurnalista a menţionat că reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol au descurajat mai multe organizaţii, influenţându-le să nu se aboneze la ziar, iar în consecinţă tirajul publicaţiei s-a redus în jumătate în ultimul an, ajungând la 1500 de exemplare pe ediţie. „Aceasta lege a fost adoptată pentru a lichida ziarul nostru şi a curăţa câmpul informaţional al regiunii de o voce incomodă”, susţine Ludmila Covali. În opinia sa, în regiune au rămas foarte puţine medii independente, „practic doar ziarul „Dobrii Deni” din Rîbniţa şi Compania teleradio „Novaia Volna”, al cărei director este jurnalistul Grigori Volovoi.

Similare