Deputaţi: R. Moldova ar putea deveni o destinaţie atractivă pentru pensionarii din alte state
Sursa foto:alaiba.md Vizualizari:

Deputaţi: R. Moldova ar putea deveni o destinaţie atractivă pentru pensionarii din alte state

Deputaţii PAS, Dumitru Alaiba şi Dan Perciun, intenţionează să înregistreze un proiect de lege în Parlamentul Republicii Moldova care ar permite ca Moldova să devină o destinaţie atractivă pentru pensionarii din alte state.

Dreptul la şedere provizorie poate fi acordat sau prelungit cetăţenilor străini, asiguraţi social în statele cu care Republica Moldova are încheiate acorduri de colaborare în domeniul social, în cazul realizării următoarelor condiţii cumulative:

a) beneficiază de dreptul la pensie pentru limita de vîrstă în statul al cărui cetăţean este, cuantumul căreia depăşeşte cuantumul salariului mediu pe economie pentru anul precedent solicitării în Republica Moldova;

b) deţine suficiente venituri pentru întreţinere şi trai în Republica Moldova fără a avea nevoie de sprijin financiar;

c) întruneşte condiţiile prevăzute la art. 32 sau la art. 33 ale prezentei legi după caz;

d) deţine dreptul de proprietate sau un alt drept de posesiune şi folosinţă asupra unei locuinţe pe un termen care nu va fi mai mic decât termenul pentru care străinul solicită acordarea sau după caz prelungirea dreptului de şedere provizorie.

În context, Dan Perciun a precizat: „Moldova ar putea deveni o destinaţie atractivă pentru pensionarii din alte state. O pensie modestă în Italia poate asigura o bătrâneţe mai mult decât comfortabilă în Moldova.”

Şi deputatul Dumitru Alaiba a adăugat: „Foarte multe ţări oferă permise de şedere persoanelor aflate la vârsta de pensionare. Beneficiile pentru statul-gazdă sunt destul de evidente. Moldova nu are asemenea ofertă. Putem repara asta printr-o iniţiativă punctuală.”
Similare
RECOMANDĂRI