Deţinuţii recurg la suicid din cauza condiţiilor rele din puşcării, expert
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deţinuţii recurg la suicid din cauza condiţiilor rele din puşcării, expert

Trei deţinuţi şi-au pus capăt zilelor în penitenciarele din ţară în prima jumătate a anului trecut, comparativ cu patru cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă de raportare a anului 2019. Tentative de suicid raportate au fost: şapte cazuri în primele şase luni ale anului 2020 şi nouă cazuri în aceeaşi perioadă a anului precedent. Date în acest sens a prezentat Andrei Borşevski, preşedinte al Institutului pentru Democraţie (Comrat), în cadrul unei conferinţe de presă la IPN. Motivele recurgerii la suicid sunt condiţiile rele de întreţinere sau transferul în alt penitenciar, unde nu-şi doresc să ajungă, a explicat expertul.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, citate de Andrei Borşevski, a crescut semnificativ numărul persoanelor care au fost supuse tratamentelor inumane sau degradante, de la 569 de cazuri, în 2017, până la 833 de cazuri, în 2019. În acelaşi timp, numărul actelor de notificare a cazurilor de tortură a scăzut, de la 48, în 2017, la 13 cazuri, în 2019.

Preşedintele Institutului pentru Democraţie spune că trezeşte îngrijorare numărul dosarelor intentate pentru aplicarea torturii şi a tratamentelor inumane. În 2019, în cele 13 cazuri de notificare a cazurilor de tortură au fost intentate 28 de dosare penale, iar în cele 833 de cazuri de tratamente inumane au fost intentate doar 51 de dosare. În 2019, numai două persoane au fost pedepsite cu detenţie pentru aplicarea tratamentelor inumane. Nouă persoane au fost condamnate cu suspendare, patru au fost amendate, iar în privinţa a şapte persoane urmărirea penală a fost întreruptă. Încă opt persoane au fost scoase de sub învinuire.



Alexandru Zubco, şef al Secţiei prevenirea torturii în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, a relevat, în aceeaşi conferinţă de presă, că un pic mai bună este situaţia privind angajamentele poliţiei în soluţiona problema detenţiei provizorii a persoanelor. „Din numărul total al inspectoratelor de poliţie, până la ziua elaborării raportului, 10 inspectorate au izolatoare de detenţie de tip nou, renovate din fonduri europene. Totodată, autorii raportului citează îngrijorările, expuse de avocaţii poporului în privinţa detenţiei în condiţii improprii şi situaţia din cadrul inspectoratelor de poliţie în care deţinuţii sunt reţinuţi pentru 72 de ore, în condiţii materiale rele. Pe de altă parte, se prezintă şi câteva îngrijorări privind nerespectarea drepturilor persoanelor reţinute – asigurarea dreptului la avocat, examinare medicală imediată, acces la doctor, translator”, a subliniat Alexandru Zubco.

Institutul pentru Democraţie (Comrat), în parteneriat cu Institutul Naţional al Femeilor din Moldova (Chişinău) şi Centrul Media din Tiraspol, cu sprijinul Uniunii Europene, implementează proiectului „Toţi împreună vom spune NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”. În cadrul acestuia, au fost deschise trei centre de acordare a asistenţei juridice şi psihologice gratuite victimelor torturii, la Chişinău, Tiraspol şi Comrat.
Similare
RECOMANDĂRI