Catolicii din Republica Moldova sărbătoresc Învierea Domnului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Catolicii din Republica Moldova sărbătoresc Învierea Domnului

În acest an, Biserica Romano-Catolică sărbătoreşte Învierea Domnului în duminica de 21 aprilie. Astăzi, creştinii catolici se află în Sâmbăta Sfântă, o zi a tăcerii, în care nu se oficiază nicio celebrare, pentru că „Cristos se află în mormânt”, toţi fiind invitaţi să mediteze la pătimirea şi moartea lui Isus, a precizat pentru IPN preotul Petru Ciobanu, cancelarul Curiei diecezane a Episcopiei Romano-Catolice de Chişinău.

Dieceza de Chişinău cuprinde 20 de parohii în mai multe localităţi din Republica Moldova, inclusiv trei parohii în Chişinău, cea mai cunoscută fiind Catedrala „Providenţa Divină”, aflată în centrul capitalei, unde se află şi sediul Episcopiei.

Seara, la ora 20:30, la Chişinău va începe celebrarea Vigiliei Pascale, a Învierii Domnului – punctul culminant al anului liturgic. Prima parte cuprinde aprinderea şi binecuvântarea, în afara bisericii, a Focului Pascal, de la care va fi aprinsă mai apoi lumânarea pascală şi celelalte lumânări. Va urma Preconiul pascal – o cântare specială adresată lui Cristos, Lumina lumii, apoi proclamarea a patru lecturi din Vechiul Testament „care conduc la ideea de Paşti, de trecere de la sclavia păcatului la libertatea de fii ai lui Dumnezeu”, a menţionat preotul Petru Ciobanu.

Vigilia Pascală mai include proclamarea unei lecturi din Noul Testament, a Evangheliei Învierii, binecuvântarea apei, reînnoirea făgăduinţelor de la Botez, după care Liturghia, oficiată în câteva limbi, va continua în mod obişnuit, cu Împărtăşania credincioşilor. După aproape o zi şi jumătate de tăcere a clopotelor, acestea vor începe din nou să bată, pentru a anunţa omenirii „Învierea lui Isus Cristos din morţi”. La finalul Liturghiei, după ora 22:30, va avea loc procesiunea cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos, şi cu statuia lui Isus Înviat în jurul catedralei, după care vor fi binecuvântate bucatele. Conform tradiţiei din Chişinău, creştinii formează două rânduri în curtea catedralei, iar preoţii le binecuvântează bucatele pentru masa de sărbătoare.

„Vreau să le doresc tuturor ascultătorilor creştini, care sărbătoresc mai devreme sau mai târziu Paştile,  să aibă inima plină de această bucurie divină, singura care poate da sens vieţii noastre, singura bucurie care ne poate deschide calea spre mântuire, spre propria noastră înviere. Le doresc tuturor să aibă o viaţă plină de Lumină, care nu este ceva, dar este Cineva - Însuşi Isus Cristos”, a fost mesajul preotului Petru Ciobanu, transmis prin intermediul IPN.

La 21 aprilie, în ziua de Paşti, Liturghia va fi celebrată cu mare solemnitate în parohiile romano-catolice, cu începere de la ora 09:00. La începutul Liturghiei, creştinii vor fi stropiţi cu apa binecuvântată în noaptea precedentă, pentru a-şi aminti Botezul. Lumânarea pascală va fi aşezată lângă altar. În Catedrala „Providenţa Divină”, liturghiile de Paşti vor avea loc: la 09:00 – în limba poloneză, la 10:30 – în limba rusă, fiind prezidată de episcopul de Chişinău Anton Coşa, şi la 12:00 – în limba română.

În ajunul Învierii Domnului, într-o discuţie cu reporterul IPN, Monseniorul Anton Coşa le-a împărtăşit creştinilor gândurile sale: „Întrucât sărbătoarea Învierii Domnului ne oferă ocazia să ne adunăm la un loc cu cei dragi, aş dori să ajungă un gând de încurajare din partea mea, în calitate de păstor al comunităţilor romano-catolice din Dieceza de Chişinău, către toţi creştinii catolici, dar şi către acei oameni care încă îL caută pe Dumnezeu şi nu L-au găsit. Căutându-L pe Dumnezeu, să-L găsească cât mai aproape tocmai în aceste momente de sărbătoare, care pot să însemne în acelaşi timp şi gesturi concrete legate de caritate, deschiderea faţă de nevoile unor oameni din jur”.

„Fie ca sărbătoarea Învierii lui Cristos să ne apropie pe toţi, nu doar pe creştinii catolici, pentru a găsi în această Lumină, pe care Isus ne-o dăruieşte prin Învierea Sa, un far concret spre care să mergem împreună în înţelegere, armonie, în recunoaşterea adevăratelor valori. Le doresc tuturor sărbători fericite şi Hristos a Înviat!”, a mai spus Monseniorul Anton Coşa.

Potrivit episcopului, nu există statistici privind numărul exact al creştinilor catolici din Republica Moldova, dar acesta este estimat la peste 20 de mii de persoane, enoriaşi a 20 de parohii, inclusiv şase în regiunea transnistreană.
Similare
RECOMANDĂRI