Diguri de protecţie fortificate în toată republica
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Diguri de protecţie fortificate în toată republica

Pe parcursul ultimelor 24 de ore angajaţii IGSU în comun cu autorităţile publice locale au întreprins activităţi complexe de fortificare a digurilor de protecţie în mai multe localităţi din ţară pentru prevenirea riscului de inundaţii.

Un dig pe o distanţă de peste 100 m a fost consolidat pe râul Prut între localităţile Ghioltosu şi Ţiganca din raionul Cantemir. Lucrări de fortificare a barajelor a avut loc în satul Dancu, raionul Hânceşti. Aici salvatorii în comun cu localnicii au întărit digul folosind 150 saci de argilă nisipoasă. Activităţi de prevenire a riscului de inundaţii au fost întreprinse şi în localităţile din lunca râului Nistru.

Salvatorii în comun cu autorităţile publice locale au consolidat mai multe porţiuni de baraj în satele Răscăieţi şi Cioburciu unde au fost folosite peste 1000 metri cubi de argilă fiind utilizate 18 unităţi de tehnică, iar zeci de salvatori şi localnici au muncit pentru fortificarea digului. Acţiuni similare au avut loc şi în localitatea Crocmaz, raionul Ştefan Vodă, unde peste 400 de saci cu nisip au fost utilizaţi pentru întărirea barajului.

Lucrările de fortificare din localităţile Răscăieţi şi Crocmaz raionul Ştefan Vodă vor continua şi pe parcursul zilei de 30 iunie. Datorită scăderii nivelului apei pe plaja de la Vadul lui Vodă a fost luată decizia de demontare a barajului metalic, care pe parcursul a mai multor zile a protejat sectorul de agrement din zonă.

Angajaţii IGSU continuă să monitorizeze situaţia din ţară la punctele de măsurare a nivelului apei pe râurile Prut şi Nistru. Potrivit prognozei hidrologice, în următoarele ore pe râul Prut, sectorul s. Criva – or. Costeşti va avea loc descreşterea lentă a nivelului apei cu 0.1-0.3 m. Pe sectorul or. Costeşti - s. Brăneşti se vor menţine niveluri înalte cu scăderea nivelului apei cu 0.4-0.7.

Pe râul Nistru pe sectorul s. Naslavcea – or. Dubăsari, se vor menţine niveluri înalte ale apei, cu o scăderea nivelului apei de 0.2 – 0.4 m. Pe sectorul or. Dubăsari – or. Bender, se vor menţine niveluri înalte ale apei cu o scădere lentă de 0.1 – 0.3 m, iar o creştere de 0.2- 0.4 m va fi atestată pe sectorul or. Bender– s. Talmaza. Situaţia în continuare va fi monitorizată strict de Centrul de Dirijare în Situaţii Excepţionale car funcţionează în cadrul IGSU.

Similare
RECOMANDĂRI