Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Doar două din zece persoane cu nevoi speciale din Republica Moldova au şansa de a se angaja

Doar două din zece persoane cu nevoi speciale din Republica Moldova au şansa de a se angaja. Deşi, din acest an, statul oferă subvenţii pentru angajatori, puţini dintre ei se grăbesc să le ofere un loc de muncă. Antreprenorii care au angajat persoane cu nevoi speciale, recunosc că au avut doar de câştigat.

Un accident rutier i-a schimbat radical viaţa lui Ion Toderici. După luni bune de spitalizare, bărbatul a fost nevoit să renunţe la vechile obiceiuri, dar mai ales la locul de muncă. Deşi are o indemnizaţie de la stat, el a făcut tot posibilul pentru a-şi găsi un loc de muncă.
 
Astfel, în scurt timp, a fost angajat la un mic atelier de producere a suvenirurilor şi a obiectelor de decor. A prins repede firul noii activităţi, iar acum se bucură de şansa de a munci în echipă.

Ion Toderici este unul din cei 5 angajaţi ai atelierului. Angajatorul spune că o dată cu venirea lui în echipă a avut doar de câştigat. Pe de o parte, s-a ales cu o persoană dornică să muncească, iar pe de altă parte, angajând o persoană cu nevoi speciale, a mai beneficiat şi de subvenţie din partea statului.
 
La Cahul, există aproape cinci mii de persoane cu nevoi speciale. Oficial, sunt angajate în câmpul muncii doar 25. Şi asta pentru că antreprenorii sunt reticenţi faţă de asemenea potenţiali angajaţi, chiar dacă legea îî obligă să ofere locuri de muncă persoanelor cu nevoi speciale.
 
Potrivit datelor oficiale, cei mai mulţi şomeri cu dizabilităţi sunt înregistraţi în zonele rurale. Din acest an, statul acordă angajatorului o subvenţie de 30% din salariul mediu pe economie, timp de 6 luni, pentru fiecare angajat cu nevoi speciale.  
Similare
RECOMANDĂRI