Două platforme pentru reciclarea deşeurilor din construcţii şi cele vegetale vor fi amenajate în Chişinău
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Două platforme pentru reciclarea deşeurilor din construcţii şi cele vegetale vor fi amenajate în Chişinău

Primăria municipiului Chişinău va beneficia de un grant din partea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, prin intermediul Fondului Ecologic Naţional, în valoare de 21,5 milioane de lei, în scopul realizării proiectului „Compostarea deşeurilor vegetale şi reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări în municipiul Chişinău". O decizie în acest sens a fost votată joi de Consiliul municipal Chişinău.

Raportorul asupra proiectului de decizie, şeful Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, Ion Burdiumov, a precizat că odată cu recultivarea poligonului de deşeuri vegetale de pe strada Pruncul, autorităţile municipale îşi propun să amenajeze o platformă pentru reciclarea deşeurilor din construcţii şi alta pentru compost.

În cadrul proiectului realizat împreună cu Fondul Ecologic Naţional (FEN), Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare va achiziţiona utilaje pentru concasarea deşeurilor din construcţii şi cele vegetale colectate de pe teritoriul municipiului: betoane (pentru a obţine piatră spartă), precum şi deşeurile vegetale (frunze şi masă lemnoasă), care vor fi transformate în compost.

Ion Burdiumov a precizat că în bugetul municipal pentru anul 2021 au fost prevăzuţi 20 milioane de lei pentru Direcţia locativ-comunală, în vederea achiziţionării tehnicii de salubrizare şi gestionare a deşeurilor din capitală. Din sursele menţionate, subdiviziunea de profil a achiziţionat un buldozer. Respectiv, unitatea de tehnică specială va servi drept parte de participare a municipiului Chişinău în proiectul privind reciclarea deşeurilor.  

Valoarea totală a proiectului „Compostarea deşeurilor vegetale şi reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări în municipiul Chişinău" este de 28,4 milioane lei, dintre care contribuţia beneficiarului trebuie să fie de cel puţin 15%.

Proiectul de decizie a fost acceptat cu votul unanim al celor 40 de consilieri prezenţi în sală. 

Similare
RECOMANDĂRI