Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DSE a lansat o campanie de informare a cetăţenilor în scopul prevenirii accidentelor pe lacurile îngheţate

Chiar dacă gerul a făcut să îngheţe apa din râuri şi lacuri, stratul de gheaţă este încă prea subţire. Inspectoratoratul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat o campanie de informare a cetăţenilor în scopul prevenirii accidentelor. Salvatorii de la Staţia de Salvarea a Lacului Valea Morilor au simulat un înec după o cădere accidentală sub gheaţă.

Cei care se plimbă pe gheaţă sau sunt la pescuit pot cădea cu uşurinţă în apă. Teoretic, salvatorii au mai puţin de 15 minute la dispoziţie pentru a scoate victima şi ai acorda primul ajutor.

Salvamarii spun că scaldatul traditional de Bobotează sau plimbarea pe gheaţa lacurilor sunt periculoase. În toată Republica Moldova au fost create echipe de scafandri care asistă azi la tradiţiile religioase.

„Ieşirea se va face numai în grupuri mici, pentru a nu cădea sub gheaţî, în locuri special amenajate, coborarea se face lent şui suplimentar se vor înveli cu ceva cald, se rfecomandă, doar cei care o sută de procente sunt sănătoşi”, a spus DUMITRU VIERU, şef Staţia de Salvare.

Potrivit salvatorilor, stratul de gheaţă este foarte subţire, nu depăşeşte 5 cm. Astfel, plimbarea, pantinajul şi joacă pe gheaţă este interzisă. 0.20

Specialiştii spun că o gheaţă sigură trebuie să aibă în jur de 10 centrimetri si aceasta se formează doar după o perioadă mai lungă cu temperaturi extrem de scăzute.
Similare
RECOMANDĂRI