Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

E Anul Nou pentru credincioşii de rit vechi. La Soroca, copiii au pornit cu Semănatul

E Anul Nou pentru credincioşii de rit vechi iar în nordul Basarabiei, La Soroca, copiii au pornit cu Semănatul. Îmbracaţi în straie naţionale, cu traistuţele pline cu boabe de grâu, ei au colindat pe la casele gospodarilor şi le-au urat, conform tradiţiei, un an îmbelşugat.

Conform traditiei strămoşeşti, de Sfântul Vasile, colindătorii, in special copiii, merg din în casă. "Semănătorii" sau mascaţii au scurte urări în versuri, despre recoltă, vite, familie, sănătate şi fericire în noul an. Textele sunt tradiţionale dar multe dintre versuri se înnoiesc sau se adaptează.  

La rândul lor, gospodarii îi răsplătesc pe semănători cu dulciuri, colaci, fructe, dar şi bani.

VIOREL GUŢU, localnic, Soroca: „Este o tradiţie ca în această zi să aşteptăm colindătorii şi semănătorii. Am pregătit izvarul cald şi aşteptăm să ne aducă bucurii şi să ne ureze mulţi ani înainte”.

NATALIA GUŢU, locuitoare, Soroca: „Noi pregătim din timp colaci, biscuiţi, tort. Şi când vin ei şi ne seamănă la dăm bani, bomboane şi din toate copturile pe care le avem. Îi aşteptăm şi la anul să vină la noi”.

În mai multe localităţi din RepublicA Moldova se umblĂ cu Semănatul de douĂ ori pe an,  -  la 1 ianuarie DAR şi astazi, de Sfântul Vasile pe stil vechi.
Similare
RECOMANDĂRI