Echipe canine din Republica Moldova şi România, exerciţii comune pentru combaterea fraudelor vamale
Sursa foto:border.gov.md Vizualizari:

Echipe canine din Republica Moldova şi România, exerciţii comune pentru combaterea fraudelor vamale

Echipele canine din cadrul administraţiilor vamale din Republica Moldova şi România au desfăşurat o serie de exerciţii comune care au avut drept scop intensificarea cooperării în domeniul prevenirii şi combaterii fraudelor vamale.

Aplicaţiile au avut loc în perioada 16-18 octombrie curent la punctele de trecere ”Giurgiuleşti-Galaţi” şi ”Cahul-Oancea”, oferind posibilitatea de a efectua schimburi de experienţă şi bune practici în domeniul controlului chinologic. Totodată, acestea au constituit o modalitate de testare a capacităţilor de sincronizare a acţiunilor în condiţiile aplicării, în perspectivă, a controlului comun la frontiera moldo-română.

Cele trei zile de intervenţii coordonate au consolidat comunicarea dintre cele două servicii chinologice, acestea convenind să sporească frecvenţa exerciţiilor de acest gen. De asemenea, părţile intenţionează să organizeze sesiuni de instruire la Centrele Chinologice din Giurgiu (România) şi Ocniţa (Republica Moldova). Programul de instruire ar urma să includă antrenamente pentru dezvoltarea capacităţilor de detectare ale patrupezilor, prezentări ale celor mai ingenioase ascunzişuri descoperite pe parcursul activităţii, precum şi tehnici de dresaj.

Exerciţiul a fost desfăşurat în baza Planului de cooperare dintre autorităţile vamale din Republica Moldova şi România în domeniul prevenirii şi combaterii fraudelor vamale, semnat la Bucureşti, în data de la 28 decembrie 2015.

De la începutul acestui an, echipele canine ale Vămii au prevenit 132 de cazuri de trafic ilicit cu diverse bunuri. Cele mai frecvente reţineri sunt consemnate în cazul produselor din tutun.

Astfel, în primele 9 luni ale a.2018, datorită implicării câinilor specializaţi, au fost reţinute în total 608 480 de ţigarete nedeclarate, cu 22% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

În celelalte cazuri, mărfurile reţinute fac parte din categoria produselor restricţionate sau prohibite precum anabolizante, substanţe toxice, arme sau  droguri. De asemenea, implicarea patrupezilor a condus la depistarea şi a altor tipuri de bunuri precum produse pentru chirurgia plastică, articole vestimentare şi de încălţăminte sau produse cosmetice.

Similare
RECOMANDĂRI