Ecosistemele râului Prut şi fluviului Nistru, monitorizate într-un proiect transfrontalier
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ecosistemele râului Prut şi fluviului Nistru, monitorizate într-un proiect transfrontalier

Un proiect transfrontalier de monitorizare a ecosistemelor râurilor din bazinul Mării Negre, şi anume a ecosistemelor râului Prut şi fluviului Nistru, va fi implementat de Moldova, Ucraina şi România, fiind finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în cadrul Programului Operaţional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020”. Proiectul are o durată de 30 de luni şi un buget de aproximativ 900 de mii de euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană.


Într-o conferinţă de presă la IPN, managerul proiectului membru-corespondent al Academiei de Ştiinţa a Moldovei Elena Zubcov, Institutul de Zoologie, a spus că va fi elaborat un sistem comun de indicatori, care actualmente nu sunt incluşi în regulamentele existente pentru aprecierea ecosistemelor, dar sunt esenţiali în monitorizarea funcţionării ecosistemelor acvatice transfrontaliere şi transformărilor care au loc în aspectul influenţei construcţiilor hidroenergetice şi schimbărilor climaterice. Rezultatele obţinute, precum şi recomandările elaborate pentru îmbunătăţirea situaţiei vor fi publicate şi disponibile inclusiv  prin prezentarea lor pe o  platformă online, care va fi accesibilă tuturor doritorilor pe toată durata desfăşurării proiectului. În cadrul proiectului va fi creat un consorţiu de cercetători din cele trei ţări pentru monitoring de lungă durată a ecosistemelor transfrontaliere. În cadrul aceluiaşi proiect, vor fi organizate expediţii, modelări în laboratoare, diferite traininguri pentru specialişti şi tineret, ateliere de lucru, şcoli de vară, o conferinţă internaţională. Aspectul principal al proiectului este elaborarea unui sistem de indicatori integrali  privind evaluarea ecosistemelor acvatice supuse impactului provocat de  construcţiile hidrocentralelor şi schimbărilor climaterice.

Ilia Trombiţki, coordonator de proiect, director executiv „Eco-TIRAS”, consideră că doar prin colaborare transfrontalieră situaţia ecologică va putea fi apreciată obiectiv şi vor fi propuse criteriile de monitoring a schimbărilor care au loc, cu scopul de a echilibra politica existentă privind  valorificarea raţională a  resurselor acvatice . „Eco-TIRAS” va elabora împreună cu partenerii indicatorii şi metodologia  de apreciere a pierderilor serviciilor ecosistemice provocate de  construcţiile hidroenergetice ale r. Nistru în condiţiile schimbărilor climatice. Proiectul prevede elaborarea propunerilor privind ameliorarea situaţiei inclusiv prin atragerea tineretului în procesul de salvare a râurilor. Ilia Trombiţki îşi doreşte ca problema râului Nistru să devină o prioritate pentru toată regiunea şi să fie găsită o soluţie pe măsură.

Antoaneta Ene, coordonator de proiect, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, a remarcat că Universitatea pe care o reprezintă va fi implicată în evaluarea impactului construcţiilor transfrontaliere hidroenergetice pe bazinul râului Prut, prin barajul de la Stânca-Costeşti, dar şi în diseminarea cunoştinţelor acumulate în rândul studenţilor, cercetătorilor, cadrelor didactice şi populaţiei din localităţile aflate de-a lungul râului Prut. Totodată, rezultatele obţinute vor fi multiplicate şi vor fi puse la dispoziţia tuturor, inclusiv altor ţări care mai au asemenea construcţii hidrotehnice pe Dunărea de Jos.

Svetlana Kovalishina, coordonator de proiect, Centrul Ştiinţific ucrainean de Ecologie a Mărilor din Odesa, Ucraina, a spus că Centrul deţine un potenţial impunător de cercetare va oferi posibilitatea de face diverse lucrări, biologice, geografice, etc., orientându-se pe efectuarea expertizelor chimico-analitice şi hidro-biologice.

Alexandr Matâghin, coordonator de proiect, Centrul Hidrometeorologic a Mării Negre şi Azov din Odesa, Ucraina, a menţionat că construcţia hidrocentralelor influenţează asupra climei, dar şi asupra oamenilor. În cadrul proiectului, Centrul Hidrometeorologic va aprecia cum s-a schimbat microclima în regiune râului Nistru în contextul construcţiilor hidrocentralelor şi va expune prognozele în raport cu schimbarea temperaturii şi precipitaţiilor, acumularea apei în Nistru, adaptarea oamenilor etc.

Proiectul HydroEcoNex „Crearea unui sistem de monitorizare transfrontalieră inovatoare a transformărilor ecosistemelor râurilor din bazinul Mării Negre sub impactul dezvoltării hidroenergetice şi al schimbării climei” va fi implementat de Institutul de Zoologie în parteneriat cu Asociaţia Internaţională a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”, universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Centrul ştiinţific Ucrainean al Ecologiei Mărilor şi Centrul Hidrometeorologic al Mării Negre şi Azov.

Similare
RECOMANDĂRI