Elevii ies în vacanţă. Salvatorii şi pompierii vin cu recomandări pentru elevi şi părinţi
Sursa foto:IGSU Vizualizari:

Elevii ies în vacanţă. Salvatorii şi pompierii vin cu recomandări pentru elevi şi părinţi

Începând cu data de 1 iunie copii se pot bucura de mult aşteptata vacanţă de vară. În acest context Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vine cu un şir de recomandări pentru elevi, părinţi şi bunei în vederea evitării situaţiilor de risc.

Pentru a preveni incendiile pompierii recomandă copiilor să evite jocul cu sursele de foc, să nu dea foc gunoiului menajer şi să se abţină de la aprinderea rugurilor şi grătarelor.

Odată cu încălzirea temperaturilor, mulţi copii optează pentru scăldatul în bazinele acvatice. În acest sens salvatorii îndemnă părinţii să monitorizeze strict micuţii şi să nu le permită să meargă nesupravegheaţi la lacuri şi râuri.

O atenţie deosebită este acordată copiilor care aleg să se joace în grup. Aici salvatorii le recomandă să nu meargă în locuri necunoscute în preajma şantierelor de construcţie, clădirilor părăsite sau a staţiilor electrice. Jocul în astfel de locuri poate fi periculos pentru viaţa şi sănătatea acestora.

Pentru copii care aleg să se odihnească în localităţile rurale este foarte important să reţină că aflarea în aer liber în caz de precipitaţii cu descărcări electrice este periculoasă, în special dacă aceştia se află în spaţii deschise cum ar fi terenuri şi păşuni. Dacă totuşi ploaia şi tunetul este aproape e bine să fie găsit un loc sigur unde copii se pot ascunde de precipitaţiile cu descărcările electrice. În nici într-un caz nu trebuie să optăm pentru aflarea sub un copac, întrucât acesta poate fi un bun conductor electric în caz de descărcări electrice, iar poziţionarea persoanei în astfel de locuri poate duce la electrocutarea acesteia.

Părinţii şi bunei sunt îndemnaţi să le vorbească copiilor despre riscuri şi pericolul jocului cu obiecte necunoscute întrucât acestea se pot dovedi a fi periculoase. În acest sens salvatorii îndemnă maturii să fie conştienţi că micuţii ar putea găsi muniţii şi proiectile neexplodate care mai pot fi întâlnite în anumite spaţii din prejma localităţilor. În astfel de cazuri, cel mai indicat ar fi ca oamenii sa apeleze serviciile de urgenţă şi nici într-un caz să nu le atingă, pentru a evita traumatizarea şi riscul explodării.

În situaţii de risc, de urgenţă trebuie apelat Serviciul 112 pentru a evita consecinţele nedorite. Respectând aceste câteva recomandării copii se pot bucura de o vacanţă frumoasă fără riscuri.

Similare
RECOMANDĂRI