Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Elevii liceelor „Orizont" şi „Spiru Haret" au adus obţinut 5 medalii la Olimpiada Balcanică de Matematică

Elevii din Chişinău continuă să ducă faima Republicii Moldova cu rezultate foarte bune obţinute la olimpiadele internaţionale de matematică. La Olimpiada Balcanică la Matematică de săptămâna trecută, au demonstrat că sunt printre cei mai buni din peste 100 de elevi din aproape 30 de state. Elevii liceelor "Orizont" şi "Spiru Haret" au adus acasă 5 medalii – două de argint şi trei de bronz. Cu multă ambiţie şi autodisciplină, tinerii îşi croiesc drum spre visele măreţe urmându-şi marea pasiune a vieţii.

La prima vedere nu se deosebesc cu nimic de majoritatea tinerilor de vârsta lor şi nici nu discută cu prietenii despre matematică. Însă aceşti elevi talentaţi au pasiunea de a învăţa să vadă lucrurile altfel - prin intermediul formulelor şi ecuaţiilor cu necunoscute. Valeriu Ursu este elev în clasa a douăsprezecea la liceul "Orizont" şi în acest an a fost medaliat cu argint la Oliampiada Balcanică de Matematică. Timp de patru ore s-a concetrat la maxim pentru a rezolva exerciţiile testului on-line şi a fost sigur că va obţine un rezultat bun.

VALERIU URSU, medaliat cu argint, Olimpiada Balcanică de Matematică: „Nicidecum nu facem asta la lecţii, pentru asta trebuie să te pregăteşte special, să devii pasionat petru asta, la lecţii nu se învaţa aşa ceva. Probleme au fost decente, eu mă aştepatam să fie un pic mai grele.”

A atins performanţe deosebite pentru că a muncit intens şi a renunţat de multe ori la distracţie. Însă nu are deloc regrete, mai ales că matematica a devenit marea lui pasiune încă de când a început să meargă la şcoală.

VALERIU URSU, medaliat cu argint, Olimpiada Balcanică de Matematică: „Eu ştiam că îmi puneam dimienaţa un scop, să fac 6-8 ore de matematică şi uneori ajungeam când seara nu-mi îndeplineam scopul, imi era somn dar nu puteam să merg la culcare. Nu face sens să-ţi i-ai probleme prea grele căci te demoralizez repede, nici prea uşoare probleme căci atunci pierd timp pe ele.”

Îi place să combine cifrele cu literele, aşa că atunci când nu rezolvă ecuaţii citeşte mult.

VALERIU URSU, medaliat cu argint, Olimpiada Balcanică de Matematică: „Ziua mea, ori e matetematică, ori citesc ori sunt implicat în unele activităţi.  Matematica ajuta creierul să rămână în progres în perioada de adolescenţă.”

Liceul "Orizont" din Chişinău mai are trei elevi medaliaţi cu bronz în acest an la Olimpiada Balcanică de Matemetică.

VICTOR PURICE, medaliat cu argint, Olimpiada Balcanică de Matematică: „Este o ştiinţă foarte complicată, complex, care include multe domenii şi dacă ajungi s-o înţelegi devine foarte interesantă. Explică foarte multe lucruri. Vreau să continuii să studies informatica şi matematica.”

Rezultatele olimpicilor se datorează şi profesorului Marcel Teleuca, doctor în Ştiinţe Matematice. Timp de 25 de ani de activitate i-a ajutat pe mulţi elevi să devină câştigători ai concursurilor internaţioanale de matematică.

MARCEL TELEUCA, doctor în ştiinţe matematice: „Poţi să fii elev cu nota 10 la matematica de clasă, dar nu la concursuri, pentru că aceasta e altă matematică, mult mai bodată, diferenţiată deaceea trebuie să fie pregătit mult mai bine. Acum au fost anii grei de on-line, chair anul trecut îmi era doar să-I vedem în faţă.”

Şi Liceul Spiru Haret din Chişinău are un elev medaliat la Olimpiada Balcanică de Matemetică. E vorba de Marius Sclearuc care a obţinut cea de-a doua medalie de argint pentru Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI