Episcopul Basarabiei de Sud, slujbă la Catedrala Mitropolitană din Iaşi
Sursa foto:infoprut.ro Vizualizari:

Episcopul Basarabiei de Sud, slujbă la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

În Duminica a II-a după Paşti, numită şi Duminica Sfântului Apostol Toma, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, relatează InfoPrut.ro.

Ieşenii şi credincioşii care au venit de la primele ore ale dimineţii la Catedrala Mitropolitană au luat parte la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Veniamin. După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a ţinut în predica sa un cuvânt de folos duhovnicesc, în care ne îndeamnă să-l primim pe Dumnezeu în inima noastră, scrie sursa citată.

„Trebuie să primim pe Dumnezeu în fiinţa noastră, în inima noastră, în mintea noastră, să ne umplem de El, dacă vrem să simţim harul şi puterea Lui, să simţim prezenţa Lui în viaţa noastră. Atunci când noi rezumăm cunoaşterea lui Dumnezeu doar la simţurile noastre, ne arătăm necredinţa, ne arătăm gândirea raţionalistă, ne arătăm felul uman de a precepe cele duhovniceşti. Uitând că pe cele duhovniceşti le primim de cele mai multe ori prin credinţă, le înţelegem prin credinţă, le trăim prin credinţă”, a subliniat PS Veniamin.

Sfântul, slăvitul şi mult lăudatul Apostol Toma, supranumit „Geamănul”, este unul din Sfinţii Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. El este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 6 octombrie şi împreună cu ceilalţi apostoli pe 30 iunie la Soborul Slăviţilor şi Drept-lăudaţilor Doisprezece Apostoli ai lui Hristos.

În conformitate cu Tradiţia Bisericii, Sfântul Apostol Toma a înfiinţat Bisericile Creştine din Palestina, Mesopotamia, Parţia, Etiopia şi India.

El este cel care, prin Pronie Dumnezeiască, nu a ajuns odată cu Apostolii la Adormirea Maicii Domnului ci mai târziu. I-a rugat pe aceştia să deschidă mormântul Maicii Domnului, ca să poată să îşi ia rămas bun de la ea; au găsit însă mormântul gol, căci Ea fusese luată cu trupul în Cer.

Propovăduirea Evangheliei i-a adus moarte de mucenic. Pentru că i-a convertit pe fiul şi pe soţia guvernatorului oraşului indian Meliapur (Melipur), Sfântul Apostol a fost întemniţat, torturat, şi în final, fiind străpuns cu cinci suliţe, el s-a dus la Domnul. O parte din moaştele Sfântului Apostol Toma sunt în India, în Ungaria şi la Muntele Athos.

Numele Apostolului Toma este asociat cu icoana arabă a Maicii Domnului (6 septembrie).

La Duminica Tomei, cunoscută şi ca „Paştele blajinilor”, în unele sate credincioşii merg la cimitir, unde participă la slujba de pomenire, oferă mâncare şi cântă cu toţii troparul Învierii.

 
Similare
RECOMANDĂRI