Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: UE vrea să investească în stabilitatea comună

Am venit în Turcia pentru a da relaţiei noastre un nou impuls, a declarat, la Ankara, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a precizat că viitoarea cooperare depinde de respectarea drepturilor fundamentale şi a statului de drept.

Potrivit celor doi lideri europeni, la întâlnirea pe care au avut-o cu liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, discuţiile s-au axat pe patru domenii de cooperare: consolidarea legăturilor economice şi modernizarea uniunii vamale; schimbările climatice şi problemele de sănătate publică legate de pandemia de COVID-19; extinderea contactelor şi a mobilităţii, prin aşa programe ca Erasmus + sau Orizont Europa; şi continuitatea finanţării europene pentru migranţi şi refugiaţi. Preşedintele executivului European a spus că Bruxelles-ul pregăteşte o propunere pentru Ankara, care va asigura finanţarea pentru refugiaţii sirieni şi comunităţile lor gazdă din Turcia. Sprijinul nostru este un semn al solidarităţii Europei cu Turcia şi o investiţie în stabilitatea comună, a adăugat von der Leyen.

123 DE MILIOANE PENTRU COMBATEREA NOULUI CORONAVIRUS

Comisia Europeană a decis mobilizarea a 123 de milioane de euro din programul Orizont Europa, pentru cercetarea urgentă a noilor variante de coronavirus. Potrivit comisarului european pentru cercetare, Mariya Gabriel, UE mobilizează toate forţele şi mijloacele pentru a combate actuala pandemie şi problemele pe care le provoacă variantele noului coronavirus. Astfel, prin noul program de cercetare al UE va fi sprijinită crearea unor grupuri de lucru şi reţele de cercetare regionale sau multinaţionale, inclusiv dincolo de frontierele Europei, care ar trebui să extindă rapid cunoştinţele cu privire la SARS-CoV-2 şi la variantele sale emergente. Proiectele finanţate ar urma să ajute la dezvoltarea mijloacelor terapeutice sau vaccinurilor promiţătoare împotriva virusului COVID-19.

PRIMUL SPRIJIN FINANCIAR ÎN CADRUL REACT-EU

Executivul european a aprobat primele decizii luate în cadrul instrumentului privind Asistenţa de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei – REACT-UE. Acestea implică modificarea programelor operaţionale pentru Fondul European de Dezvoltare Regională din Ţările de Jos şi Austria. Modificările vor spori investiţiile în aceste ţări cu aproape 262 milioane de euro. Astfel, Ţările de Jos şi Austria devin primele state membre ale UE care primesc investiţii în cadrul REACT-EU. În Ţările de Jos, fondurile suplimentare vor facilita tranziţia verde şi digitală, contribuind la rezilienţa economiei din trei regiuni: Nord, Est şi Sud. În Austria, investiţiile suplimentare vor spori capacităţile de cercetare şi inovare a întreprinderilor, oferindu-le sprijin pentru derularea proiectelor inovatoare, ecologice şi digitale.
Similare
RECOMANDĂRI