Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Evenimentele susţinute la Chişinău de Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu' cu ocazia Zilei Culturii Naţionale româneşti

Mâine, 15 ianuarie, este Ziua Culturii Naţionale româneşti, iar în Chişinău e marcată încă de azi printr-un şir de evenimente susţinute de Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu''. La Biblioteca Naţională a fost lansat un Calendar cu cele mai de seamă personalităţi ale neamului românesc. Iar la Muzeul Naţional de Artă a fost vernisată expoziţia renumitei artiste Atena-Elena Simionescu. La ambele evenimente au participat oficiali din Republica Moldova şi România.

Programul dedicat Zilei Culturii Naţionale a început cu lansarea de carte ,,Opera Omnia. Ion Luca Caragiale. Tot la Biblioteca Naţională a fost inaugurată o expoziţie dedicată operei marelui dramaturg român.

ELENA PINTILEI, director, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova: „Anul acesta se fac 170 de ani de la naşterea marelui Caragiale şi Biblioteca Naţională a organizat vernisajul unei expoziţii consacrate vieţii şi operei marelui dramaturg. Cultura stă la baza unei societăţi.

MIREL TALOŞ, vicepreşedintele ICR Bucureşti: „Vorbim aceeaşi limbă şi limba este elementul cel mai important al unei culturi, literatura este portdrapelul unei culturi, avem împreună cultul lui Eminescu, poetul naţional, chiar aş spune că aici în Republica Moldova este mai iubit şi mai apreciat decât în România”.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Noi trebuie să înţelegem un lucru extrem de important, nu o societate cu bunăstare produce cultură, ci invers, cultura unei societăţi poate fi generatoare de bunăstare, doar aşa stau lucrurile în toată lumea şi noi trebuie să înţelegem acest lucru şi să aducem cultura în centrul atenţiei”.

Şirul evenimentor dedicate Zilei Culturii Naţionale a continuat la Muzeul Naţional de Artă, cu expoziţia lucrărilor celebrei artiste  Atena-Elena Simionescu "Transfigurări".

TUDOR ZBÎRNEA, director, Muzeul Naţional de Artă: „O expoziţie de grafică, pictură, obiect, Atena-Elena Simionescu este o artistă care optează mereu pentru experiment. A avut succes la Muzeul din Constanţa şi la Muzeul de Artă din Iaşi. O expoziţie care va dura o lună şi va atrage în special interesul artiştilor”.

CĂTĂLIN BORDEIANU, director adjunct, ICR Chişinău: „Acest schimb permanent nu face decât să ne îmbogăţească. Impresia pe care ni-o lasă această manifestare nu vine decât să spună un singur lucru: dacă vom crea vom avea, dacă nu vom crea nu vom fi”.

TUDOR STĂVILĂ, critic de artă: „Este o îmbinare a tehnicilor la care se adaugă vopselele de apă, vopselele de ulei şi în acest sens pentru graficienii noştri reprezintă o descoperire”.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: „Expoziţie vernisată într-un context extrem de important, sărbătorim împreună Ziua Culturii Naţionale, ziua marelui Eminescu, când malurile Prutului simt la fel, rezonează la fel, demonstrează o dată în plus că suntem uniţi de aceeaşi limbă, cultură, istorie şi tradiţie”.

Mâine, de Ziua Culturii Naţionale vor fi organizate şi noi evenimente: expoziţii, concerte, recitaluri de poezie şi depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu, simbolul culturii româneşti. Mâine va fi şi ziua în care se vor împlini 172 de la naşterea marelui poet.
Similare
RECOMANDĂRI