Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţi: Discursul de incitare la ură devine tot mai periculos

Discursul de incitare la ură apare tot mai des în campaniile electorale. Fenomenul devine mai periculos când e promovat de persoane publice iar reprezentanţii Consiliului Europei au invitat la discuţii pe cei din Republica Moldova pentru a combate acest flagel. Experţii spun că pentru a rezolva problemele, trebuie ajustată legislaţia.

Experţii spun că discursul de incitare la ură este tot mai des întâlnit - la alegerile locale din 2018 s-au înregistrat doar 2 cazuri pe zi, în timp ce la prezidenţialele din 2020 au fost 5 cazuri pe zi.

IRINA COROBCENCO, Promo-LEX: Discursul de ură în campanie electorală ia forme diferite: forma insultelor, a ameninţărilor, a  instigării la discriminare, instigare la violenţă, limbaj sexist, homofob, rasist.

Experţii au stabilit că niciun statut al partidelor nu conţine prevederi care să interzică discursul de ură. Organele de reglementare trebuie să dispună de putere pentru a înlătura acest tip de discurs şi a sancţiona persoanele care îl folosesc.

MARA GEORGESCU, coordonator de proiecte, Consiliul Europei: Poate duce la creşterea sexismului, la normalizarea unui discurs discriminatoriu, deci cu cât folosim mai mult un discurs discriminatoriu, cu atât mai mult cetăţenii vor putea considera  că  e ok să îl folosim, e ok să ne exprimăm aşa faţă de alte grupuri şi poate duce de asemenea la o radicalizare a opiniilor în orice direcţie, devenim mult mai intoleranţi.

ALA URSU-ANTOCI, preşedinte, Consiliul Audiovizualului al Republicii Moldova: Consiliul Audiovizualului va monitoriza cu atenţie discursul de ură şi instigarea la discriminare. În cadrul buletinelor informative vom urmări cu atenţie modul de executare a pevederilor legale.

Comisia electorală a elaborat în acest an un cod de conduită pentru toţi candidaţii dar şi pentru mass-media.

VLADIMIR ŞARBAN, vice-preşedinte, Comisia Electorală Centrală: Codul de conduită propus către semnare partidelor politice, amss-mediei să fie semnat cât mai curând de către toţi actorii implicaţi în acest proces astfel ca să avem parte de o campanie electorală corectă.

La alegerile prezidenţiale din 2020 au fost înregistrate 448 de cazuri de discurs de incitare la ură.
Similare
RECOMANDĂRI