Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţi: Nivelul de trai în R. Moldova a scăzut, în 2018, cu 10%

Nivelul de trai din Republica Moldova este sub media europeană. O confirmă specialiştii, care declară că principalele probleme sunt salariile, transportul, sănătatea şi educaţia. Discrepanţe mari sunt şi între sat şi oraş. În Chişinău, 18% din populaţie locuieşte în mai puţin de nouă metri pătraţi, iar 50 la sută dintre locuitori trebuie să meargă pe jos cel puţin 250 de metri până la mijloacele de transport public.

Potrivit experţilor, în 2018, nivelul de trai în Republica Moldova a scăzut cu 10 la sută. În Chişinău, specialiştii susţin că se accentuează riscul de sărăcie alimentară şi energetică.

Doar 40 la sută dintre banii pe care îi deţin basarabenii sunt generaţi din salarii. Restul, din ce trimit cei plecaţi la muncă în străinătate.
 
DUMITRU VASILESCU, specialist PNUD Moldova: „Comparativ cu ţările din apropiere, înregistrează aceleaşi pierderi."

Deşi 90% dintre orăşeni au acces la spaţii verzi, în raza a cel puţin 500 de metri, toţi afirmă că nu sunt satisfăcuţi de aspectul parcurilor.
Vestea bună e că aproape 80 la sută din populaţie dispune de poliţe de asigurare medicală.

În plus, a dispărut şi sărăcia extremă. Până în 2007, salariul minim pe zi era de 1,90 de dolari. Acum, este de la 10 până la 100 de dolari pe zi, iar clasa medie este în creştere.

La capitolul inegalitate pe venit, adică diferenţe între bogaţi şi săraci, Republica Moldova stă totuşi bine, cu un procent de 25%. În Finlanda e de 27,1% iar în Brazilia ajunge la 53,3%.

TOPUL ŢĂRILOR CU INEGALITAŢI PE VENIT

Brazilia – 53,3%
USA – 41,5%
China – 38,6%
Federaţia Rusă – 37,7%
Elveţia – 32,3%
Danemarca – 28,2%
Norvegia – 27,5%
Finlanda – 27,1%
Republica Moldova – 25%

DUMITRU VASILESCU, specialist PNUD Moldova: „40 la sută din respondenţi dau vină pe societate, cealaltă jumătate dă vina pe guvern."
 
Din nefericire, Republica Moldova se află la coada clasamentului la capitolul integrarea femeilor în muncă, în domenile ştinţei, tehnologiei şi inginerie. Statisticile au fost prezentate astăzi, de Ziua Mondială a Justiţiei Sociale. La conferinţă s-au reunit specialişti în domeniu din mai multe ţări aşe lumii. A fost prezent şi premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, care a citit un discurs şi a plecat fără să asculte raportul experţilor.

ION CHICU, premierul Republicii Moldova: "Vom investi masiv în infrastructura rutieră pentru a creşte confortul accesibilităţii în toate raioanele ţării şi pentru a spori atractivitatea investiţională. Vom investi în apeducte, vom ilumina localităţile pentru a aduce locuri bine plătite şi stabile acasă de localităţile oamenilor." 

Premierul Chicu nu a precizat de unde se vor lua bani pentru toate aceste investiţii şi cât de reale sunt proiectele anunţate. Conform programului United Nations Development, Republica Moldova se clasează pe locul 107 în lume după indicii de dezvoltare umană. Adică în urma ţărilor precum Cuba, Iran şi Algeria.
Similare
RECOMANDĂRI